Ред бул" доминираше във Формула 1 в периода 2010-2013, когато спечели четири поредни титли при пилотите и конструкторите. Оттогава обаче австрийският отбор така и не успява да се пребори с "Мерцедес", който властва в турбо-хибридната ера в спорта. През 2020 г. "биковете" очакват да бъдат в битката за титлата, а пред звездата на отбора Макс Верстапен има възможност да подобри един от рекордите в спорта.

Ако триумфира с титлата през тази година, пилотът от Нидерландия може да стане най-младият световен шампион.

До момента рекордът се държи от Себастиан Фетел, който преди години спечели първата си титла на 23 години и 134 дни. Верстапен ще навърши 23 г. на 30 септември.

"Честно казано, никога не съм мислил за това, ако стана шампион, ще бъде хубаво, че съм бил най-добрият през годината. Дали това ще стане с рекорд няма чак такова голямо значение. Много хора ми казват "ти можеш да си най-младия, стигнал до титлата", но аз вече не се чувствам толкова млад, натрупах опит", казва Верстапен пред "Ройтерс".

Пилотът на "Ред бул" държи други два рекорда. Той влезе в спорта едва на 17 г., като и досега остава най-младият, участвал в състезание от Формула 1. Верстапен е и най-младият победител, като го постигна на 18 г.

"Винаги съм се целил в първите позиции и през 2020 г. няма да бъде по-различно. Имам желание да се боря за титлата, а ако ми се открие възможност, ще я преследвам", добавя Верстапен, който вече има 102 старта в кариерата си.

През миналия сезон той взе три победи (Австрия, Германия и Бразилия), като се качи на подиума в шест други случая. Пилотът от Нидерландия завърши на трето място в крайното класиране пред Шарл Льоклер и Себастиан Фетел от "Ферари".

Сезон 2020 във Формула 1 започва на 15 март с Гран при на Австралия.

Дневник