В сирийската провинция Идлиб отново ще има опит за прекратяване на огъня след продължаващата месеци нова ескалация, а Русия и Турция ще направят всичко възможно да не се изостря хуманитарната криза.

Това обявиха руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция сред поредната си среща в Москва заради изострянето на обстановката в Идлиб. Турско-руски патрули ще охраняват в т. нар. "коридор за безопасност" - на няколко километра отстояние от магистралата М4, свързваща Алепо и Дамаск и станала един от поводите за напрежение.

Поредното примирие - след дни на ескалация и фактическо начало на турска военна операция срещу силите на Башар ал Асад - ще започне от полунощ.

Над шест часа

Турция обаче си запазва "всяко право да отговори на агресия от Сирия," каза Ердоган по време на пресконференцията. И той, и Путин увериха, че двете страни ще работят заедно, за да уважават териториалната цялост, суверенитета, интегритета и стабилността съгласно договореностите от Сочи (руско-турско-ирански) и от Женева (под егидата на ООН).

Путин и Ердоган преговаряха над шест часа при закрити врати (с изключение на протоколната част за камерите). През повечето време за журналистите бе неизвестно дали диалогът се води на четири очи или с участието на делегации. Ердоган нарече разговора им много "честен".

В началото на срещата Путин каза, че изострянето на ситуацията в Идлиб изисква той и Ердоган да говорят лично. Президентът изказа съболезнованията си заради смъртта на турските войници и увери, че никой, нито дори сирийските военнослужещи не е знаел къде са били те в момента на удара.

В изявлението си Ердоган даде да се разбере, че не приема начина, по който са се изпълнявали досегашните договорки между двете държави за Сирия и че в провинция Идлиб атаките така и не са спрели дори след създаване на турските наблюдателни пунктове в провинцията.

"Приложихме всяка възможна мярка, за да гарантираме мира... Но трябваше да променим статуса на операцията си," обясни Ердоган, имайки предвид операция "Пролетен щит", започнала в неделя.

Какво пише в декларацията

Съвместна декларация на Русия и Турция, прочетена от външните министри, сочи, че ще се положат усилия "да се помогне на хората да се върнат - както бежанци, така и вътрешно разселени".

Ще "спрат всички враждебни действия по линията на контакт от полунощ на 6 март".

Коридор от 6 км южно и северно от магистрала М4 - ключова за режима на Башар ал Асад и отвоювана миналия месец за пръв път от 8 години - ще бъде установен, в който ще има руски и турси патрули. Патрулите започват от 15 март.

Това не е първото място на съвместни патрули между Русия и Турция, каквито бяха договорени и за Северна Сирия миналата есен.

Дневник