Италианското правителство прие указ с извънредни нови мерки за овладяване на коронавируса, опитвайки да се пребори с най-голямото огнище на болестта в Европа.

"Ройтерс" обобщава някои от основните моменти в указа. Всички мерки ще важат до 3 април, освен ако не се реши друго, и засягат цялата страна.

Безопасно разстояние

Италианците не трябва да се ръкуват или да се прегръщат и трябва да спазват безопасно разстояние "от поне един метър" помежду си. Маски трябва да носят само хората със симптоми или тези, които се грижат за болен.

Обществени прояви

Указът нарежда да се отменят събития от всякакъв характер, които предполагат събиране на хора и не позволяват да се спазва правилото за единия метър разстояние. Всички кина и театри трябва да бъдат затворени.

Всичко, което трябва да знаете за:
Китайският коронавирус (233)
Училища и университети

Всички училища и университети ще бъдат затворени от днес поне до 15 март. Насърчава се обучението онлайн.

Няма да се прекъсва обучението на лекари и здравни работници, които са много необходими за намиращата се в затруднено положение здравна система.

Спорт

Всички спортни събития трябва да се проведат при закрити врата. В указа не се посочват конкретни събития, но футболната управа потвърди, че засяга всички професионални футболни мачове.

В указа се посочва, че спортни зали, плувни басейни и спортни центрове може да останат отворени, ако хората поддържат един метър безопасно разстояние помежду си.

Домашна карантина

Лекарите може да наредят на тези, които са пътували до т.нар. червени зони, най-засегнатите от вируса, да останат под домашна карантина за две седмици. Ако проявят симптоми на болестта, трябва да носят маска и да стоят в стаята си със затворена врата.

Правителството препоръчва възрастните хора и тези със заболявания да си останат у дома, освен ако не е много наложително да излязат. Няма препоръка за конкретна възраст.

Работа

Правителството заяви, че ще разхлаби правилата за работа от вкъщи и че на всеки, който може да върши работата от дома си, трябва да бъде разрешено да го прави.

Дневник