"Левски" е последният полуфиналист в турнира за Купата на България, след като победи "Лудогорец" с 6:5 след изпълнение на дузпи. Двата тима не си вкараха гол в редовното време, а след това и в продълженията нулевото равенство се запази.

При наказателните удари бяха нужни 11 изстрела преди да се стигне до грешка. Всички в синьо бяха точни, докато пропуск направи Мавис Чибота за "Лудогорец". Нападателят прати топката над вратата и "Левски" продължи напред.

Успехът на сините е много ценен, след като в 90-ата минута "Лудогорец" пропусна да спечели след пропусната дузпа от Драгош Григоре.

"Левски" е четвъртият тим, който стига до полуфиналите. Преди това място там си осигуриха носителят на отличието "Локомотив" (Пловдив), ЦСКА и финалистът от миналата година "Ботев" (Пловдив).


На вратата на "Лудогорец" за пръв път от близо три години започна Владислав Стояно, който се възстанови от тежка контузия в коляното. Треньорът на шампионите Павел Върба заложи на всичко най-добро, с което разполага, като атаката поведе Клаудиу Кешеру.

В състава на "Левски" се завърнаха Холмар Ейолфсон и Иван Горанов, а в предни позиции сините разчитаха на Станислав Костов и Найджъл Роберта.

Първата възможност за един от двата тима се откри пред шампионите. В четвъртата минута Марселиньо стреля неточно с глава след центриране отдясно. Малко по-късно шанс се откри и пред Клаудиу Кешеру, но и той не уцели вратата.

Точен удар към една от двете врати беше отправен в осмата минута. Тогава Нуно Рейш стреля от границата на наказателното поле, но не застраши Владислав Стоянов.

Последваха още няколко опасни атаки към двете врати, но без те да доведат до реални голови положения или намеси на вратарите.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени драстично. "Левски" продължи да бъде предпазлив и да разчита на контраатаки, докато "Лудогорец" държеше топката.

Шампионите обаче така и не поставиха сините под напрежение.

Голямата драма настъпи след края на 90-те минути. В последните секунди от добавното време Марселиньо се озова зад гърба на защитата и беше съборен в наказателното поле от Холмар Ейолфсон, което доведе до дузпа за гостите.

Зад топката застана централният защитник Драгош Григоре, но неговият удар беше спасен от Милан Миятович.

В продълженията и двата отбора имаха възможности да реализират. "Лудогорец" заложи на центрирания и изстрели от дистанция, но Милан Миятович продължи да бъде сигурен. В 108-ата минута се наложи да се намесва и Владислав Стоянов.

Вратарят на "Лудогорец" отрази много опасен удар от фаул на Живко Миланов.

В края на второто продължение и "Левски" имаше претенции за дузпа. Стайн Спиерингс падна в наказателното поле след контакт с Георги Терзиев, но реферът Драгомир Драганов прецени, че този път нарушение няма.

При дузпите всички 10 изстрела бяха точни. За "Левски" се разписаха Живко Миланов, Иван Горанов, Найджъл Роберта, Стайн Спиерингс и Хали Тиам, а за "Лудогорец" точни бяха Козмин Моци, Якуб Шверчок, Григоре, Каули и Марселиньо. Ейолфсон се разписа за "Левски" и върна напрежението в шампионите, като Мавис Чибота се пропука и прати топката в аут.

Дневник