Сенатът на САЩ одобри с 96 гласа на един отпускането на 8,3 милиарда долара за борбата с епидемията от новия коронавирус и изпрати законопроекта за подписване от президента Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.
 

Текстът вече беше приет в Камарата на представителите с 415 на 2 гласа. Парите ще се използват за разработване на ваксини и подпомагане на международните усилия за овладяване на епидемията.

Заразените почти достигат 100 000 души

През последното денонощие в света са регистрирани 2241 нови случая на заразяване с новия коронавирус, от които 143 са в Китай, съобщи Световната здравна организация, цитирана от ТАСС.

С новите данни към момента в света има общо 95 333 потвърдени случая на заразяване с вируса, от които 80 565 са в Китай, а 14 768 - в други страни. Починалите са 3015 души в Китай, в това число 31 през последното денонощие, а в останалата част от света са починали 267 души, в това число 53 през последното денонощие.

Унгария потвърди трети случай на зараза с новия коронавирус, предаде Ройтерс. Заразеният е унгарец, който се върнал в Дебрецен от посещение в Милано на 29 февруари. Първите два случая са на ирански студенти в Унгария.

Здравните власти на Ирландия съобщиха за първи случай на заразяване с новия коронавирус без връзка с пътуване в засегнат районс. В страната вече има 13 заразени. Мъжът, който се е заразил на местна почва, е в болница в Корк. Той е бил диагностициран няколко дни след приемането му по друг повод, което поражда тревога за възможно заразяване на медицински персонал.

Седми смъртен случай от коронавируса във Франция беше потвърден снощи от здравното министерство, а 138 нови случаи бяха установени предишния ден, с което общият брой на заразените стигна 423.

В Белгия има 50 заразени, двама от които - в Брюксел, и още няма смъртни случаи според последните данни на федералната служба по здравеопазването.

Извънредно положение на Западния бряг

Палестинският президент Махмуд Абас обяви 30-дневно извънредно положение на Западния бряг, където са установени седем случая на заразяване с новия коронавирус. Затварят се учебните заведения и детските градини, а резервациите на чуждестранните туристи за хотели на Западния бряг се анулират. Палестинската автономна власт обмисля и затваряне на граничните контролно-пропускателни пунктове.

По-рано беше взето решение църквата "Рождество Христово" във Витлеем да затвори за 14 дни и да бъде дезинфекцирана. Седемте заразени с коронавируса са служители на хотел в този град и се допуска, че прихванали вируса от отседнали там чуждестранни туристи, за които се смята, че са посетили църквата "Рождество Христово". Други църкви, както и джамии в района на Витлеем, който е посещаван от около 3 милиона души годишно, също са затворени.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли пък реши да отмени пленарната сесия, която трябваше да се проведе в Страсбург идната седмица, и да я организира в Брюксел заради епидемията от коронавирус, предаде Франс прес.

"С оглед на развитието на епидемията от Covid-19 във Франция, реших пленарната сесия идната седмица да бъде организирана в Брюксел", написа той в писмо до политическите групи.

Пленарната сесия на Европарламента, съставен от 705 депутати, трябваше да се проведе от понеделник вечер до четвъртък. Според парламентарен източник редица политически групи са изразили желание сесията да бъде прехвърлена в Брюксел заради разрастването на епидемията във Франция и опасения, че може да се окажат блокирани в Страсбург за 14 дни.

Това желание е било подкрепено от сътрудниците на депутатите, които преобладаващо живеят в Брюксел.

Дир.бг