Европейският парламент отмени пленарната сесия в Страсбург следващата седмица заради коронавируса, предаде EurActiv. Евродепутатите ще заседават в Брюксел. Председателят на парламента Давид Сасоли е взел безпрецедентното решение, след като се е консултирал със здравната служба на европарламента, става ясно от негово изявление от четвъртък (6 март) вечерта.

"В 18 ч получих актуализиран доклад от Медицинската служба на Европейския парламент за развитието на COVID-19. В него се посочва, че рисковете за здравето са значително по-високи, ако пленарната сесия следващата седмица се проведе в Страсбург. Така заради форсмажорните обстоятелства реших, че няма необходимите условия за сигурност за обичайния трансфер на парламента", обясни Сасоли.

12 пъти в годината Европейският парламент мести служителите си и събира евродепутатите във френския град. Но този път хотелите на Страсбург ще трябва да се откажат от специалните си тарифи по време на пленарната сесия и извънредните поне 5 хил. гости на града всеки месец. Сасоли е уведомил френските власти и съобщи, че сесията следващата седмица ще се проведе в Брюксел. Парламентът се задължава да насрочи нова сесия в Страсбург, както изискват европейските договори.

Сасоли отмени над хиляда събития, планирани за следващите дни в Европарламента и ограничи достъпа за външни лица.

Въпреки това председателят на ЕП не отмени изявата на шведската активистка Грета Тунберг. Заради този двоен стандарт Сасоли си навлече и критики.

Според европейските договори Франция домакинства 12 заседания на ЕП, всяко от по 4 дни. Това и е повод за дългогодишния спор трябва ли да се харчат пари за прехвърлянето всеки месец. Но френските власти отказват това решение да бъде преразгледано.

Според парламентарен източник, цитиран от "Франс прес" и БТА, редица политически групи са изразили желание сесията да бъде прехвърлена в Брюксел заради разрастването на епидемията във Франция и опасения, че може да се окажат блокирани в Страсбург за 14 дни. Това желание е било подкрепено от сътрудниците на депутатите, които преобладаващо живеят в Брюксел.

Седми смъртен случай от коронавируса във Франция беше потвърден снощи от здравното министерство, а 138 нови случаи бяха установени предишния ден, с което общият брой на заразените стигна 423.

В Белгия има 50 заразени, двама от които - в Брюксел, и още няма смъртни случаи според последните данни на федералната служба по здравеопазването.

Тази седмица европейските институции съобщиха за двама свои служители с положителен тест за болестта. До 5 март белгийските власти потвърдиха общо 23 случая на заразени в страната.

Дневник