Министерството на околната среда и водите, което е Управляващ орган по Оперативна програма "Околна среда", търси от община Шумен 4 775 614 лв. Сумата е по наложени финансови корекции и лихви за просрочие по проекта “Интегриран воден цикъл за гр. Шумен – II етап – втора фаза”, по който бяха изградени Пречиствателната станция за отпадни води и помпена станция с напорен колектор край "Дивдядово". Общината обжалва.

Това става ясно от сайта на Административния съд в Шумен, който ще гледа делото на 6-ти април.  

Според данни от Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС /ИСУН/ финансовите корекции са наложени за "нарушения в документацията за обществени поръчки". Става дума за нередности по 3 процедури по ЗОП. Изпълнители по тях са проектантите от Обединение „Дейта груп-Инвестиционно проектиране“, Консорциум ПСОВ "Дивдядово 2013" /в което влизат “Билдинг строй-Експрес” ЕООД, “Одесосстрой” ООД и “Валмекс” ЕООД/ и "Строително - предприемачески холдинг" ЕООД.

Сумите по трите финансови корекции са за общо 4,221 млн. лв., а лихвите за забавяне към 31-ви октомври 2019-та са 554 хил. лв.

Припомняме, че изграждането на биологично стъпало на Пречистватената станция за отпадни води през далечната 2008-ма година бе част от програма ИСПА, но тогава строежът не успя да стартира. През 2012-та станцията стана част от нов проект, който през 2015-та зацикли и се наложи да бъде разделен на части и префазиран, като недовършеното строителство остана за новия програмен период. Фирмите изпълнителки останаха старите.

ШУМ.БГ