С традиционното конно шествие по улиците на Шумен бе поставено началото на празненствата за Тодоровден. Жокеи и коне от клубовете по конен спорт „Кабиюк“, „Шумен“ и „Шумен 2010“ преминаха през града от базата си на Хиподрума до сградата на община Шумен.

Там спортистите бяха посрещнати от десетки шуменци и от заместник-кметовете Светлана Маркова, Росица Антонова и Боян Тодоров. „В навечерието на нашия празник от името на спортистите от шуменските клубове по конен спорт обещаваме да се представим достойно в състезанията на национално и международно ниво и през тази година“, обеща пред ръководството на общината Аспарух Атанасов. Той заедно с други две състезателки от новата вълна в конния спорт в Шумен Екатерина Недкова и Мартина Недкова връчиха на Светлана Маркова една от купите, спечелени в състезание през предходната година.

От своя страна заместник-кметът Светлана Маркова честити в аванс празника на имениците и на всички, които го отбелязват и им пожела да са здрави и успешни.

В общината близо 1700 именици празнуват на Тодоровден, според данни от пресцентъра на администрацията. 469 шуменци носят имената Теодор и Теодора (в превод от гръцки Божи дар). 718 са имениците, които се казват Тодор и Тодорка. Имен ден имат още Божидар, Юлиян, Юлияна, Тея, Теа и др.

Утре празненствата за Тодоровден в Шумен продължават на Хиподрума, където ще се състои турнир по прескачане на препятствия. Официалното откриване на надпреварата е от 10,00 часа, а паркурите стартират от 10,30 часа.

ШУМ.БГ