От дълго време закуската е определяна като най-важното ястие за деня. Това, което ядем и пием в началото на деня може да има огромно влияние върху мисловния ни процес, настроението и енергията ни през останалите часове.

Сега закуската придобива още по-голямо значение, след като учени твърдят, че тя е важна и за начина, по който горим калории. Според тях, хората, които ядат обилно ястие рано сутрин, могат да изгорят до два пъти повече калории от тези, които похапват повечко вечер.

Също така, тези хора изпитват и по-малко глад, особено за сладки неща и имат по-здравословни нива на кръвната захар.

Проучването е направено сред 16 души в рамките на 3 дни. Те са били помолени да изберат между това да хапнат обилно сутрин или вечер. След това под наблюдение е бил поставен метаболизмът и колко добре той се справя с обработването на храната. Другите фактори, които са били включени, са огладняване, кръвните глюкозни нива и апетита за сладки неща.

Резултатите показали, че метаболизмът на тези, които са избрали обилна закуска, е работил около 2 пъти по-бързо от този на участниците, похапнали стабилно на вечеря. Според учените, това показва, че организмът ни е по-ефективен след сутрешните ястия.

Dnes.bg