Футболните мачове в България ще се играят пред празни трибуни за неопределен срок от време. Тази мярка беше разпоредена от министър-председателя Бойко Борисов по време на свиканата от премиера среща с Националния оперативен щаб с цел да се ограничи разпространението на коронавируса в страната (COVID-19).

От Българския футболен съюз (БФС) обявиха, че от понеделник всички мачове от първото и второто ниво на българския футбол ще се провеждат без публика. В изявлението организацията уточни, че ще вземе "всички мерки" за днешните срещи. От Първа лига това са "Славия" - "Ботев" (Пловдив), "Ботев" (Враца) - "Левски" и "Лудогорец" - "Дунав".

"Поради сериозния зрителски интерес и вече закупените билети за днешните мачове от професионалния ни футбол, ръководството на БФС призовава зрителите да спазват всички правила за опазване на здравословното им състояние и да ограничат до минимум контактите по трибуните. Рестрикциите за достъп до стадионите от 9 март включително ще бъдат в сила до второ нареждане", се казва още в изявлението в сайта на БФС.

Решението за футболни срещи и спортни мероприятия да се провеждат пред празни трибуни беше взето след четирите положителни проби в Плевен и Габрово. В двата града са забранени всички публични събития.

"Спортните мероприятия също трябва да отпаднат в двете места с коронавирус. За останалите области трябва спортните събития да се провеждат без публика", каза шефът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчиев, който оглавява оперативния щаб.

От своя страна Борисов заяви: "Ако така върви светът, съм убеден, че ще отложат и олимпиадата".

Дневник