Министърът на спорта в Италия Винченцо Спадафора призова за спиране на футболния шампионат за неопределено време заради разпространението на коронавируса в страната. Искането му предизвика хаос преди мачовете от кръга.

Двубоят между "Парма" и СПАЛ трябваше да започне в 13.30 ч. българско време, но минути преди началото съдиите са върнали футболистите от тунела с обяснение, че министърът на спорта обмисля пълно спиране на сезона в Серия А, съобщава football-italia.net

Все пак мачът започна с 1.15 часа закъснение, като другите четири мача от кръга предстои да се изиграят по програма пред празни трибуни. Сред тях е дербито на върха между "Ювентус" и "Интер".

"Няма никакъв смисъл в момент, в който молим нашите граждани да правят огромни жертви, за да предотвратят разпространението на заразата, да бъде рискувано здравето на играчи, съдии, треньори, фенове, които със сигурност ще се съберат, за да гледат мачовете, само за да бъдат защитени интересите, които се въртят около спорта. Смятам, че е задължение на президента на футболната федерация Габриеле Гравина отново да се замисли без да чака първия случай на заразен футболист в Серия "А",", казва Спадафора.

В събота Гравина обяви, че има възможност първенството да бъде спряно при потвърден случай на заразен футболист с вируса. В Италия 16 милиона души вече са под карантина в опита на властите да ограничат разпространението на заразата.

Изявлението на Спадафора идва в подкрепа на президента на Асоциацията на футболистите в Италия Дамиано Томази, който тази сутрин е изпратил писмо до високите постове в държавата и футбола с искане шампионатът да бъде прекратен.

"Спирането на футбола е най-полезното действие за страната в този момент. Отборите, които трябва да подкрепяме, играят в нашите болници и спешни центрове", написа Томази в "Туитър".

"През следващите няколко дни ще взема под внимание всяка инициатива, включително законодателството, за да вкарам някакъв ред в свят, който рискува да не представя етичните и морални ценности, към които бихме искали спортът да се стреми", допълва Спадафора.

Дневник