Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в понеделник в Брюксел с лидерите на Европейския съюз, за да обсъди поредната криза с мигрантите. Той съобщи за разговорите с Шарл Мишел, председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

В Истанбул Ердоган повтори призивите си за повече помощ за Турция да се справи с милионите бежанци от съседна Сирия и перспективата още стотици хиляди да влязат в страната, подгонени от подкрепяна от Русия офанзива на Башар Асад.

Миналата седмица президентът заяви, че вече не може да спазва споразумението от 2016 г., съгласно което страната му задържа и се грижи за мигрантите срещу финансова помощ от ЕС. "Надяваме се на много повече подкрепа от международната общност, когато стане дума за бежанците", допълни той днес. "Изпълнили сме задълженията си по споразумението с ЕС, но ЕС не изпълни своята част, освен един минимални вноски... Надявам се този път да постигнем различни резултати."

Съгласно споразумението от 2016 г. са предвидени общо 6 милиарда евро като помощ в Турция да бъдат настанени бежанци, да получат медицински грижи, а децата им - училище.

Анкара казва, че Брюссел не е изпълнил обещанието за безвизово пътуване на нейни граждани и договаряне на по-изгоден митнически съюз. Освен това Ердоган иска европейска подкрепа в Сирия, където армията му подкрепя местни бунтовници срещу руснаците и Асад.

Баренд Лейтс, говорител на Мишел, потвърди утрешната среща и допълни, че сред подготвените теми са още сигурността, стабилността в района и кризата в Сирия.

Дневник