аудитска Арабия планира рязко увеличаване от април на добива на петрол и това може да предизвика шоково намаляване на цените на световните пазари, които и без това са в стрес от икономическите последици от коронавируса.

Основната цел в действията на саудитците е да принудят Русия да преговаря за съкращаване на добивите, след като в края на седмицата се провали спораумението ОПЕК+ (страните от петролния картел плюс няколко водещи производители, включително руснаците) за контрол над предлагането. То просъществува 3 години, изтича в края на март и Москва се отказа от удължаването му. Но с ценова война Саудитска Арабия се опитва да запази своя дял от световния пазар, а Русия не желае да отстъпва повече, за да не бъдат заети нейни пазари от американците.

Новината бе разпространена от няколко световни агенции като "Ройтерс" и "Блумбърг". Анализатори казват пред агенциите, че след като изгуби от началото на годината 30% от цената, сега петролът може да поевтинее с още една трета до около 30 долара за барел.

Според техни иточници държавният саудитски гигант Aramco се подготвя да увеличи добивите значително над 9.7 млн. барела на ден, които изпомпва през последните няколко месеца. Новият обем ще е по-скоро около 11 млн. барела на ден, а компанията има още капацитет за бързо увеличаване на добива - до 12 млн. барела на ден.

В събота Aramco драстично намали официалните цени на доставките за април за всичките си петролни продукти. Това стана ден, след като ОПЕК реагира на руското оттегляне от сделката с премахване на всички квоти и ограничения за добив на членовете си. Цените веднага се понижиха с около 10% и се събудиха опасенията на търговците, че ще се повтори ситуцията от 2014 г., когато саудитци и руснаци воюваха за пазарни дялове с американските производители, които никога не са участвали в споразумения за контрол на добива.

"Саудитска Арабия не е във война с никого, но брани интересите си. След като сделката изтече, всеки ще увеличи добива", казва един от източниците на "Ройтерс". Но мениджър на хедж фонд определя пред "Блумбърг" случващото се именно като "еквивалент на обявяване на война" на петролния пазар. "Саудитска Арабия преминава към открита и тотална ценова война", казва и Иман Насери, управляващ директор за Близкия изток в консултантската компания FGE.

Агенцията твърди, че в понеделник Aramco официално ще обяви за клиенти от Северозападна Европа отстъпка от 8 долара за барел, което прави цената с 10.25 долара по-ниска от тази за сорт "Брент" (в петък той поевтиня с 9.4% до $45.27 за барел, най-бързото дневно понижаване на цената от 2008 г. насам). Руският сорт Urals се предлага с отстъпка около 2 долара под нивото на "Брент", а това означава, че саудитците директно атакуват способността на руснаците да изнасят на европейския пазар (ако не се броят технологичните специфики за работа с двата сорта). Според "Ройтерс" отстъпката за април за азиатските пазари ще е с 6 долара, а за САЩ - със 7 долара на барел. Обикновено, уведомленията за брокерите съдържат корекции в рамките на няколко цента. Прогнозите на S&P Global Platts бяха априлските саудитски цени за Азия да са с 1-2 долара по-ниски, а те се оказват 3-7 пъти по-ниски.

Толкова агресивна позиция и големи оттъпки саудитците не са показвали от 20 години. Макар да опитва да привлече купувачи към себе си Саудитска Арабия може да предизвика хаос на петролния пазар и незабавни щети за руснаците и другите големи играчи в ситуация на криза и на търсенето, и на предлагането. Тази заплаха може да ги накара бързо да се върнат на масата за преговори и да последва рязко движение в обратната посока - към бързо свиване на добивите.


Ако това не се случи, цените може да паднат до 27.10 долара за барел, каквито бяха при последната ценова война от 2016 г. Според анализатора ветеран Роджър Диуан от IHS Markit не е изключено да се падне и под прага от 20 долара за барел. "Вероятно в следващото тримесечие ще видим най-ниските цени от последните 20 години", казва той за "Блумбърг". Агенцията припомня, че през декември - по време на една от няколкото ценови войни, започвани от саудитците през последните 40 години - имаше и 9.55 долара за барел.

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в петък, че сега компаниите са свободни от 1 април да увеличат добива колкото пожелаят. Според него в новата ситуация Русия може да изкара на пазара още 300 хиляди барела дневно. Антон Усов от KPMG говори за други обеми - потенциал от до 1 млн. барела на ден повече, колкото бяха изтеглени според сделкит ОПЕК+.

Сделката с ОПЕК+ беше "лишена от смисъл", коментира в неделя говорителят на гиганта "Роснефт". Според Михаил Леонтиев в този ѝ вид тя само карала Русия да отстъпи собствените си пазари и "разчиства място" на американския "шистов" петрол. Споразумението имаше положителен психологически ефект в началото, но в действителност всички обеми, които оттегляхме от пазара при поредното му удължаване оперативно и напълно се замествата с американски петрол, допълва той пре РБК. "От гледната точка на руските интереси нямаше смисъл - оттегляхме евтиния арабски и руски петрол, за да разчистим място на скъпия американски и така позволихме да се осигури ефективност на добива му."

Леонтиев не изключва ново споразумение, но то трябва да е партньорско, т.е. да има компромис и възможност Русия да печели от ресурсата си база. "За разлика от някои наши колеги, които нямат такава и няма какво за монитаризират, а прикливют безконтролното намаляване на добивите със смокиновия лист на споразумението ОПЕК+". Сделката, според него, не влияе на пазара и предлаганите обеми няма да се променят - "просто нашите обеми се запълват от тези на конкурентите ни, а това е си е чист мазохизъм".

Затова на заседанието във Виена руснаците са настоявали да се запази досегашнят фопрам (оттегляне от пазари на 1.7 млн. барела дневно", докато саудитците настоявали да се добавят още 1.5 млн. барела до края на годината.

"За Русия нива под 50 долара за барел не са особено комфортни", коментира за "Ведомости" Дмитрий Маринченко, старши директор във "Фич". Според него излизането от сделката е било голяма грешща. През 2020 г. очакванията са за цени в коридора 40-50 долара за барел, но едва ли ще се стигне до срива от 2015-2016 г., включително защото под 40 долара става неизгоден и американският добив, допълва той.

За 40-45 долара за барел говори и Антон Покатович, главен анализатор в "БКС премьера". Но той смята, че ключов фактор ще е ефектът от епидемията от COVID-19 - ако световната икономика влезе в рецесия, цените ще слязат и под 30 долара за барел. А това ще накара основните играчи да се върнат на масата на преговорите.


Игор Юшков от Фонда за национална енергийна сигурност коментира, че Русия очаква епидемията да скоро да премине, Китай да възстанови производството, да се увеличи търсенето на горива и цените да се върнат към нивата от миналата година. За останалите играчи цени от 40-50 долара са прекалено ниски и те и в момента не успяват да печелят, а нямат ресурс да отложат приходите за след няколко месеца, допълва той. Но ако Китай не се съвземе и започне дъмпинг на петролния пазар, ще има цени до 35 долара за барел.

Изглежда се задават седмици и месеци на ценова война и бързи маневри, включително търсене на нов компромис. Но засега от календара на ОПЕК са премахнати датите за среща на ниво министри на ОПЕК+ през юни.

Дневник