Държавна опера – Бургас ще представи на шуменска сцена мюзикъла в две действия от Коул Портър, по мотиви от комедията "Укротяване на опърничавата" от Уилям Шекспир -“Целуни ме, Кейт”, съобщиха от театъра.

Той ще бъде игран на 11 март от 19.00 часа на сцената на ДКТ “Васил Друмев”. Диригент - постановчик е Цанислав Петков, режисьор Александър Текелиев, сценографията и костюмите са на Денис Иванов, хореографията на Желка Табакова. Диригент на хора - Невена Михайлова, концертмайстор-Йордан Ковачев.

„Целуни ме, Кейт!” е мюзикъл, написан през 1948 година от съпрузите Бела и Самюъл Спивак, именити холивудски сценаристи и автори на пиеси, по музика и стихове на Коул Портър, един от най-значимите американски композитори. Ненадминатото либрето на „Целуни ме, Кейт!“, излязло изпод перото на съпрузите Спивак, е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир.

Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме, Кейт!” е играна на 30 декември 1948 г. в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1 077 изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм, а оригиналният актьорски състав включва Алфред Дрейк (Фред Греъм/Петручио), Патриша Морисън (Лили Ванеси/Катарина), Лиза Кърк Лоис Лейн/Бианка) и Харолд Ланг (Бил Калхоун/Лученцио).

„Целуни ме, Кейт!” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най -добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак цели две награди -„Tони“- за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

По-късно днес от театъра съобщиха, че всички предстоящи културни мероприятия в програмата на ДКТ "В. Друмев" се отменят до второ нареждане.

ШУМ.БГ