Организаторите на тенис турнира в Индиън Уелс обявиха, че надпреварата няма да се проведе заради заплахата от коронавирус (COVID-19) на територията на САЩ. Здравните власти в Калифорния обявиха, че "рискът от разпространение е много висок".

"Готови сме да пренасрочим турнира за други дати и вече проучваме възможностите", каза директорът на турнира Томи Хаас.

Надпреварата в Индиън Уелс е считана за неофициалния пети турнир от Големия шлем, тъй като паралелно се провеждат надпревари при мъжете и жените. Годишно мачовете се посещават от 400 хиляди души.

Участие в турнира през 2020 г. бяха заявили всички големи звезди в тениса, включително и Григор Димитров.

"Голямо събиране на хора от такъв мащаб е прекалено голям риск за общественото здраве в района Ривърсайд Каунти", сподели доктор Дейвид Ейгъс, професор по медицина и биомедицинско инженерство от Южнокалифорнийския университет. "Да се проведе турнирът не е в интереса на феновете, играчите и хората от близките райони. Трябва да сме задружни в борбата си да защитим обществото от коронавируса."

Световният №2 Рафаел Надал изрази съжалението си, че няма да може да играе пред феновете в Калифорния.

"Предполагам, всички сте чули тази лоша новина. Много жалко, че няма да играем в Индиън Уелс, но здравето е преди всичко. Надявам се всички да са добре и да са здрави", написа Надал в "Туитър".

Дневник