През месеците януари и февруари експертите на Регионалната инспекция  по опазване на околната среда и водите наложи глоби и санкции  на стойност 30 764 лв. Това сочат данните на отчета на РИОСВ за първите два  месеца на годината.

За този период в 92 обекта са извършени 102 проверки, от които 69 извънредни, а от тях 15 по сигнали на граждани приети по „Зеления телефон” и електронната поща на РИОСВ. Плановите проверки са 39.

В рамките на осъществения контрол са дадени 62 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия. Експертите са съставили 30 броя актове за установени административни нарушения на Законите за лечебните растения, за управление на отпадъците, за водите, за опазване на околната среда, за чистотата на атмосферния въздух и на Закона за биологичното разнообразие.

За периода 17 са издадените наказателни постановления, които са на стойност 50 600 лв.

С най-високи наложени санкции са “Ново стъкло“ ЕАД - 10 000 лв.  Дружеството  е извършвало дейности с опасно химично вещество (селен), което не е посочено по вид и количество в уведомление до Изпълнителна агенция по околна среда. С 9000 лв. е санкционирано дружеството „Екомакс Вторични суровини“, съхранявало отпадъци на необозначена и без трайна настилка площадка. Освен това не е водило отчетност, като не е отразило в отчетните книги по отпадъци приетите количества отпадъци. 7000 лв. пък ще плати и „Еко Инвест Север“ ООД, съхранявало смесени битови отпадъци на площадка, за които е изтекъл едногодишния срок за съхранение.

„Месни продукти-Т“ ЕООД, е с наложена санкция от 7 200 лв., заради нарушени емисионни норми, след като е осъществило заустване на производствени отпадъчни води във воден обект, чрез отводнителен тръбопровод за дъждовни води. Сред санкционираните с по 1000 лв. са ВиК Шумен и ВиК Търговище допуснали заустване на отпадъчни води в повърхностни водни обекти, в несъответствие със заложените индивидуални емисионни ограничения.

ШУМ.БГ