След безпрецедентно от десетилетия поевтиняване на петрола на азиатските борси шокът от бързото разпространяване на коронавируса COVID-19 по света повлече надолу и цените на акции и дългови облигации.

- С 30% се понижиха цените на петрола в началото на азиатската търговия, която завърши при около 20% поевтиняване; причината е, че Саудитска Арабия изненадващо предложи в пъти по-евтино петрола си от 1 април, когато вече няма да действа споразумението за контрол на добива в групата ОПЕК+.

- Енергийните компании понасят обезценяване на акциите си с повече от 10%, като в Лондон руският гигант "Газпром" изгуби 26% от стойността, а ВР - 27%.

- В цяла Европа борсовите индекси масово се понижават и на някои места регистрират историческо ниски нива от 30 години насам; преди това японският Nikkei се понижи с над 5%, а търговията с фючърси на S&P 500 показва, че и Уолстрийт ще започне следобед с потъване от поне 4%.

- Валутите на възникващи пазари понасят тежки щети, руската рубла и мексиканското песо пострадаха видимо.

- Федералният резерв на САЩ, изглежда, е готов на 18 март да понижи лихвите с цял процентен пункт; ЕЦБ заседава в четвъртък под натиск да предприеме нещо, но в централата ѝ във Франкфурт нямат много инструменти, защото лихвите са в негативната зона.

- От 8 март до 6 юли под почти тотална карантина са 16 милиона италианци в район, в който се произвежда 40% от БВП на страната.

Всичко това засилва опасенията, че световната икономика ще навлезе скоро в рецесия. И на всичкото отгоре Северна Корея стреля тази нощ от източния си бряг.

Рухването на петрола е особено ясен индикатор и анализатори казват, че то оказва ефекта на земетресение, водещо до разместване на цели сегменти по пазарите. Сортът брент изгуби за минути над $12 долара до ниво $33.20 за барел, а американският WTI - $11.80 долара до $29.48 за барел.

Паническо разпродаване на борсата в Лондон доведе до срив на водещия индекс с над 8%, във Франкфурт понижението е повече от 7%, приблизително толкова е и в Париж. Общоевропейският индекс STOXX 600 навлезе решително в т.нар. меча територия, т.е. зона, в която цените са с над 20% по-ниски от последния пик. На една крачка от този праг бяха индексите в Азия.

Индексът MSCI за азиатско-тихоокеанския район (без Япония) изгуби 4.4% в най-лошия си ден от 2015 г. насам. Най-силните компании в индекса в Шанхай се обезцениха с общо 2.9%, в Австралия доминираният от суровинни компании пазар рухна със 7.3% - най-лошият резултат от глобалната криза от 2008 г. насам.

"Да наречем случващото се лудост, ще е твърде слаб израз", коментира Крис Бранкин, изпълнителен директор на брокерската къща TD Ameritrade Singapore. "Не само за нас, но и по цялата планета всеки брокер и дилър се опитва да защити клиентите си от опити да поемат необосновани рискове или да се паникьосат, защото не виждат дъното."

Не намаляват опасенията от избухването на ценова война за петрола между Саудитска Арабия и Русия, която може да повлече и американците. В САЩ има много производители, взели солидни кредити, за които твърде ниска цена ще направи неизгоден добива. Стивън Инс от AxiCorp обяснява за "Файненшъл таймс", че енергийните компании в САЩ заемат над 11% от облигациите с висока доходност и евтин петрол ще докара някои от тях до невъзможност да обслужват непосредствените си задължения. Това може да превърне Хюстън в град-призрак, предупреждава той.

"След седмица, в която водещи теми станаха трупането на закупени държавни облигации, защитаването на кредити и запасяването с тоалетна хартия, да се надяваме, че ще започне да се оформя повече яснота за това как се реагира", коментира за "Ройтерс" Мартин Уетън, стратег от CBA.

По оценка на анализаторите на BofA Global Research преди днешния черен ден за борсите са били изгубени 9 трилиона долара от капитализацията им, и то само за 9 дни. Средната доходност на дълговите облигации на най-развитите икономики падна до едва 0.16% - най-ниското равнище от 120 години.

Дневник