Преди разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че Турция трябва да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница, предаде "Ройтерс".

"Намирането на решение на тази ситуация ще изисква намаляване на натиска върху границата", заяви Фон дер Лайен по време на пресконференция.

Тя подчерта, че осигуряването на правото на убежище, подкрепата и за Турция, и за Гърция, както и преместването в континенталната част на Европа на хора - особено непълнолетни - блокирани на гръцките острови също са необходими незабавно.

Ердоган е очакван днес в Брюксел за разговори с Фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. На срещата, която е насрочена привечер, се очаква Турция да бъде призована да спазва споразумението за миграцията от 2016 г., отбелязва ДПА. Ердоган вероятно ще поиска нова финансова помощ, допълва агенцията.

Икономиката и коронавируса

Европейският съюз разглежда всички възможни опции, за да помогне на икономиката да се справи с ефектите от коронавируса, каза още Фон дер Лайен. Тя обаче добави, че ЕС се нуждае спешно от споразумение за новия бюджет за 2021-2027 г., ако иска да може да се изправи пред настоящите и бъдещите предизвикателства.

Дневник