Жените и децата е по-малко вероятно да умрат, ако се заразят с коронавирус, показват изследвания в ранна фаза от Китай, цитирани от британския в. "Индепендънт".

Делът на смъртните случаи от COVID-19 - болестта, развивана у хората, заразени с коронавирус, е нисък навсякъде: 2,4% от 44 672-ма пациенти, включени в китайското изследване, са починали.

Но въпреки че грубо еднакъв брой жени и мъже прихващат болестта, мъжете е по-вероятно да развият нейна тежка форма с фатален изход.

Делът на смъртните случаи в китайската извадка е бил 2,8% за мъжете и 1,7% за жените. Тя обхваща периода от откриването на вируса в град Ухан в края на миналата година до 11 февруари тази година.

Децата още по-малко се поддават на коронавируса. Нито едно от тях в извадката на възраст под 10 години не е починало. Само 0,2% от пациентите на възраст от 10 до 40 години са умрели.

Експертите казват, че не е ясно защо коронавирусът убива главно мъже, макар да не е единственият, който прави така.

Вестникът цитира професор Пол Хънтър от Университета на Източна Англия, който каза пред Би Би Си, че жените имат "вътрешно различни имунни реакции от мъжете".

 “Жените по-често страдат от автоимунни заболявания и има доказателства, че жените произвеждат по-добри антитела на ваксините против грип", казва той.

Предполага се, че част от разликата се дължи на това, че мъжете са по-склонни да пушат и да вредят на здравето си по други начини, което ги прави по-уязвими за фаталните случаи на коронавируса.

Тове е в частност случаят в Китай, където 52% от мъжете пушат, сравнено с 3% от жените.

Първи случай в централата на НАТО в Брюксел

Един служител в централата на НАТО е дал положителна проба за коронавирус, съобщи в туитър говорителката на алианса Оана Лунджеску.

Служителят се намира в самоизолация в дома си. Той се е почувствал зле след завръщане от Италия в края на миналата седмица. Колегите му през същите дни са работели от домовете си.

Клуб Z