Пет страни от Европейския съюз се съгласиха да приемат непълнолетни мигранти от Гърция на фона на продължаващото напрежение по гръцко-турската граница, предаде Би Би Си.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Финландия, Франция, Германия, Люксембург и Португалия.

Броят деца, които ще приеме всяка страна, все още не е обявен, но германски медии писаха за 1500 общо. Децата са категоризирани като непридружени и/или много болни.

Гръцките лагери за мигранти са претъпкани.

Десетки хиляди мигранти и бежанци са на турската сухопътна граница с Гърция, където гръцките гранични служители използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да не ги пуснат да преминат.

Освен това през изминалата седмица над 1700 души пристигнаха на Лесбос и други гръцки острови в Егейско море с лодки от Турция. Гневни местни жители прибегнаха до насилие на Лесбос, където съществуващите мигрантски лагери са мизерни и препълнени.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне в Брюксел по-късно в понеделник с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с Урсула фон дер Лайен. На срещата се очаква Турция да бъде призована да спазва споразумението за миграцията от 2016 г. Ердоган вероятно ще поиска нова финансова помощ, допълва агенцията.

По време на пресконференция днес Фон дер Лайен каза, че Турция трябва да изтегли бежанците и мигрантите от гръцката граница. Тя настоя, че Гърция също следва да изпълнява задълженията си по охрана на европейската граница и за предоставяне на възможност за подаване на молби за убежище.

Германия обвини Турция за "задънената улица"

Германското правителство разкритикува Турция, че използва мигрантите, за да спечели политически точки, а говорителят на канцлера Ангела Меркел каза, че Анкара е отговорна за кризата на външната граница на Европейския съюз, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ясно е, че Турция носи отговорността за изпращане на тези отчаяни хора в задънена улица", каза Щефен Зайберт в Берлин.

"За съжаление Турция прехвърли на гърба на тези хора сериозната си загриженост, с която ЕС трябва да се съобразява и която трябва да обсъжда с Турция", добави Зайберт.

Дневник