Американските фондови пазари се включиха в световната вълна на внушителен спад на котировките, като в първите минути паниката предизвика автоматично спиране на търговията за четвърт час заради срив на водещия индекс S&P 500 със 7.29%. За по-малко от половин час NASDAQ Composite рухна със 6.86%.

Това потвърждава тенденцията днешният понеделник да се превърне в най-кошмарния ден за борсите от 2008-2009 г. насам.

Ефектът се подсилва и от факта, че това е трети пореден ден на бързо свиваща се търговия. От четвъртък насам индексът Dow Jones изгуби шокиращите близо 3000 пункта, или -11.48%. Също толкова процента (11.43%) изгуби за това време и NASDAQ - от 9018.09 на 7987.44 пункта.

Основните причини са рухването на петрола с почти 30% за ден след краха на споразумението ОПЕК+ в петък и опасенията, че заради ефекта от епидемията от коронавирус световната икономика ще изпадне в рецесия.

Въпреки скромния оборот през последните години и Българската фондова борса не направи изключение. Основният й индекс Sofix загуби 10% от стойността си към 15 ч. Причина за големия спад е освен паниката заради коронавируса, довела до срив от 30% на борсовата цена на петрола, но и затварянето на репо сделки. Последното става автоматично при достигане на определена цена, което още повече натиска пазара, отбелязва "Капитал".

Защо бе спряна търговията

На 19 октомври 1987 г. Dow Jones Industrial Average губи 22.6% от стойността си, след което федералната Комисия за борсите и ценните книжа (SEC) задължава борсите да въведат праг за спиране на търговията с цел избягване на крах. Фондовата борса на Уолстрийт отваря в 9:30 сутринта и ако преди 15:25 индексът S&P 500 index се понижи с повече от 7%, търговията се спира. Ако понижението продължи и след подновяването, пазарът спира отново при срив под праг 13%.

При светкавичен срив след 15:25 ч. нюйоркско време търговията продължава. Но ако в следващия половин час до края на сесията има понижаване от 20%, всичко спира. При спиране заради срив на S&P 500 се прекратява търговията и на Dow, и на Nasdaq.

Може ли целият пазар да спре

Да, случвало се е след атентатите от 11 септември 2001 г. Пазарите не работиха до 17 септември, за да няма паническо разпродаване.

Същото стана и заради супербурята "Санди" - най-разрушителното подобно явление в Ню Йорк за почти 75 години. На 29 и 30 октомври 2012 г. търговията бе прекратена в Манхатън от съображение за сигурността на брокерите.

Борсите планираха да преминат към изцяло електронен формат, но повечето от брокерите на Уолстрийт се оказаха неподготвени за него. Работата на най-голямата борса в света с минимален персонал, брокери и регулатори се оказа неподходяща идея. Но тестовете за някаква промяна продължават.

Тръмп да се притеснява - първите коментари и прогнози

"На практика наблюдаваме паническо разпродаване, предизвикано от рязкото понижаване на цените на петрола. На пазара има доста неща, заради които да се боим, и ако петролът продължи да поевтинява, това е знак, че не сме далеч от глобална рецесия", коментира Питър Кардийо, главен икономист в Spartan Securities в Ню Йорк. "Виждаме го при златото, в рухващата доходност по дълговите книжа и долара. Не сме далеч от навлизане в територията на мечи пазар, а това е още един признак за икономически упадък."

Според Кардийо всичко това увеличава очакванията, че Федералният резерв ще се намеси, за да помогне. "Предполагам, че инструментариумът на Фед е ограничен и вероятно ще използват quantitative easing, а това ще предизвика напрежение на кредитните пазари. Индексите Dow и S&P ще продължат да потъват - не днес, но ще е тази седмица. А ако влезем в рецесия, ще напомня, че нито един президент не е бил преизбиран в такива времена."

Кардийо допълва, че освен коронавируса, натиск оказват икономически слабости на Китай и Европа. "Не можеш да имаш добра икономика, ако петролните цени колабират."

"До уикенда мнозина мислеха, че всичко това щке се размине. Днес всичко това се преоценява. В петък се прибирахме, мислейки с какво си имаме работа, да внимаваме с Италия и такива нещо, но никой не си и помисляше, че Саудитска Арабия ще започне ценова война", коментира и Джим Вогъл, стратеги по лихвите към FHN Financial в Мемфис, щата Тенеси.

"Колкото се множат такива събития и засягат все повече хора, толкова повече ще се налага усещането, че нещата могат лесно да продължат до президентските избори на 3 ноември. Не знам дали ще е добре или зле за Тръмп. Обикновено в такава ситуация администрацията събира негативни оценки, но може и да е с положителен ефект, ако президентът не изгуби контрол над нея.".

Дневник