Частни фирми, чиито имена засега се пазят в тайна, са представили на управляващите две мостри на защитни костюми за лекари за многократна употреба. Предстои те да бъдат изпитани дали отговарят на изискванията за защита от вируси, като резултатите от изпитването се очаква да са налични до 2 дни. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов след среща с представители на бизнеса.

Мострите бяха показани пред медиите, при което се разбра, че те могат да бъдат използвани между 30 и 50 пъти. След одобрението им веднага може да започне производство. Министърът на икономиката увери, че нуждата от тези костюми не е спешна, защото държавата е осигурила за следващите няколко месеца предпазни облекла за медиците. Обясни, че търсенето в пъти надминава предлагането и "сме длъжни да ангажираме индустрията". По думите му представители на двете текстилни асоциации са се ангажирали да осигурят материали, така че веднага да започнат да се шият маски за населението. Министърът обяви, че вече е в сила забраната за износ на предпазни облекла, каквото решение са взели още няколко страни от ЕС. Поясни, че такава възможност в подобни кризисни ситуации дава член от договора за ЕС.

По оценки на кризисния щаб месечната нужда на медиците от предпазни средства е около 100 хил.

Фирмите, изразили готовност да започнат производство, са декларирали пред министъра на икономиката, че са склонни да проведат разговори с контрагентите си, особено тези в България, да отложат във времето изпълнението на поръчките за тях.

Днес не бяха обявени цените, на които ще се произвеждат костюмите. Началникът на ВМА и председател на Кризисния щаб генерал Венцислав Мутафчийски обясни, че дори тези облекла да са по-скъпи от ползваните в момента еднократни, те ще си "избият цената" заради възможността да се ползват многократно. Обясни, че са изключително леки и от дишаща материя, което е много важно за медиците. Даде пример с китайските лекари, които са започнали да получават рани заради това, че предпазните им облекла не са от дишащи материи.

Всеки момент ще бъдат внесени защитни маски от Турция, отделно се водят разговори с още две страни, на които имената не бяха нарочно обявени, но се уточни, че едната е в Азия (не е Китай), откъдето също да се внесат предпазни средства, обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Допълни, че преди да тръгне българското производство, държавата е готова, ако се налага, да внесе "светкавично" защитни костюми от въпросните две държави.

Караниколов обяви и че министерството е свързало фармацевтичния бизнес с производители и вносители на маски и дезинфектанти, за да се осигурят те в аптеките, защото държавата не може директно да се намеси на пазара. Ведомството препращали на аптечния бизнес офертите на производители. Засега обаче остава неизвестно кога в аптеките ще се появяват дезинфектанти и маски.

Дневник