Европейският парламент реши да отмени всички гласувания по време на започналата днес месечна пленарна сесия и да я съкрати наполовина. Това съобщи председателят му Давид Сасоли след извънредно събиране на политическите групи.

Причината е, че в пленарната зала не може да се осигури препоръчваното от здравните власти разстояние от поне един метър между местата на депутатите, за да не се заразяват един от друг с коронавируса.

Още при откриването на заседанието Сасоли помоли присъстващите депутати да седят поне през място в пленарната зала.

Мартенската сесия, която вече беше преместена от Страсбург в Брюксел, ще продължи само във вторник вместо цяла седмица.

“Ние искаме парламентът да бъде отворен и работещ, но трябва да бъдем предпазливи и да ограничим до минимум събитията в сградите му”, съобщи Сасоли в понеделник.

Вместо пълния дневен ред, договорен между политическите групи, ще има само четири дебата - за 8 март, за коронавируса, за миграционната криза в Гърция и за многогодишния бюджет на ЕС. Всички останали въпроси и гласувания се отлагат за следващата сесия, която засега е насрочена за първата седмица на април.

Според правилата на парламента дистанционното гласуване е невъзможно. За момента няма и техническа възможност да се организира гласуване по интернет, съобщи говорител на Европарламента.

“Това е труден момент за парламента и всички политически групи трябва да допринасят за интегритета му. Парламентът трябва да продължи да работи, така че трябва да останем на местата си”, призова Сасоли.

По-рано в понеделник третата по големина група в парламента - на либералите, настоя за отмяната на сесията, заради големия здравен риск. Решението обаче е било, че евродепутатите, които решат да присъстват, да имат възможност да проведат най-важните дебати с Еврокомисията и с Европейския бюджет.

Сасоли препоръча на евродепутатите, които са в Брюксел, да останат в града и да не пътуват, тъй като по думите му, в момента пътуването е сред най-високите рискове за разпространяване на заразата.

В четвъртък вечер той изненадващо премести мястото на пленарната сесия от Страсбург в Брюксел като се позова на прекалено голям риск от пътуването на стотици служители с влакове и самолети за заседанието.

Междувременно Белгия обяви, че е влязла във втората фаза на коронавирус епидемията, когато заразата се прехвърля от човек на човек, без заболелите да са пътували до някоя от рисковите зони. Потвърдени са 39 нови вирусоносители, с което броят им става 240. Седем от новозаболелите са в Брюксел, сред тях и служител на НАТО, чиято централа също е в белгийската столица.

Днес.бг