Освен поддържането на редовна зъбна хигиена, има определени храни, които трябва да избягвате, ако искате да имате здрави зъби, предава БГНЕС.

Сокове

Соковете съдържат много захари. Те се превръщат в киселина в устата, която уврежда зъбния емайл и причинява кариес. Поради тази причина трябва да пиете сока със сламка, за да избегнете контакт със зъбите. Те трябва да се мият 45 минути след консумацията на сок.

Витамини, които се хрускат

Те могат да имат приятен вкус, но тези витамини са вредни за зъбите, защото полепват по тях. Той не позволява слюнката да неутрализира киселината и по този начин се уврежда зъбния емайл. Ако трябва да приемате добавки, те трябва да бъдат под формата на таблетки за поглъщане.

Сушени плодове

Пресните плодове са полезни за зъбите ви, но сушените трябва да се избягват. Лесно проникват между зъбите и прилепват към тях и съдържат много захари.

Бяло вино

Киселината, съдържаща се в бялото вино, уврежда зъбния емайл и го прави податлив на кариес. Ако пиете бяло вино, яжте същевременно и сирене, защото съдържа протеини, калций и фосфор, които ще неутрализират киселината.

Дарик