В някои области спада заболеваемостта от грип Б и няма да поощрим продължаване на грипната ваканция - това обяви на заседанието на Министерския съвет Венцислав Мутафчийски - началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Отделни области и общини ще имат възможност да удължат грипната ваканция, която е до 11 март включително, обяви по-рано днес министърът на образованието Красимир Вълчев пред "Нова телевизия". Той уточни, че до момента Пловдив и Велико Търново са решили да удължат грипната ваканция и неизключи и възможността това да се случи и в София.

По думите на Венцислав Мутафчийски по отношение на коронавируса COVID-19 няма основание да се прилагат крути мерки в зоните, които не са засегнати от инфекцията. Доуточняват се осем съмнителни проби, информира още. "Не можем ли в Европа да уеднаквим тези тестове? Сега, испанският дава отрицателна, английският - положителна и сега ние казваме съмнителна, защото единият тест така, другият - така", намеси се премиерът Бойко Борисов. "Младен Маринов вика очаквам като преди години, вика, така чакахме с приятелката ми, сега - жена ми, теста за бременност. Така се бил притеснявал, както сега", продължи.

"Методиката е нова, самият вирус е нов, тестовете със сигурност претърпяват развитие. Доскоро дори нямаше сертифицирани тестове. Полевите тестове дават фалшиво отрицателни резултати, след това дават фалшиво положителни резултати и то в огромен процент", разясни Мутафчийски и добави, че всички проби трябвало да бъдат потвърдени наново, защото давали 20% грешка. "Нашите лаборатовии работят с единствените доказани в света тестове и това са PCR-методиката", уточни Мутафчийски.

"Сиреч, можем да разрешим кина, театри"

Той подчерта, че мерките във връзка с коронавирус трябва да бъдат диференцирани. "Освен в засегнатите зони (Плевен и Габрово - бел.ред.), не е нужно да се вземат крути мерки. Важно е да се спазва социалната дистанция. Например продаването на билети за театър да е през място", каза Мутафчийски.

"Сиреч можем да разрешим кина, театри - през място да се продават. Събери гилдията, обясни им", прекъсна го Борисов, обръщайки се към министъра на културата Боил Банов.

"Може би трябва да изкажем вербална препоръка, че единствено в зали, в които се събират хиляди хора, трябва има въздържание от такива събития", добави Мутафчийски.

"Ние вземаме нашите решения единствено и само върху препоръките, които ни дава този кризисен щаб. И каквото ни кажат, ние го изпълняваме и приемаме на довоерие, защото не сме доктори", подчерта Борисов. "Така че, Банов, събираш ги и казваш: Не аз. Аз искам да има театри и затова толкова дотираме. Защото вчера чух една глупост, че сме спрели театрите, за да не плащаме дотация. Ние плащаме десетки милиони дотации - за 50 или сто хиляди или за двеста... за няколко дена... това ли е целта, според мене? Толкова па лоши хора не съм виждал. Предлагат, ние изпълняваме, защото това са хората, които разбират. Ако искаме хората да са спокойни", заяви Бойко Борисов.

В неделя Банов забрани всички културни събития в страната след новината за първите 4 доказани случая на коронавирус. "До второ нареждане са забранени откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на образователни програми, семинари и конференции, провеждане на концерти, чествания и други събития, които предполагат събирането на групи хора в ограничени пространства", пишеше в заповедта му. Оказа се обаче, че голяма част от кината в страната продължават да работят. Заведенията и търговските обекти, включително големите, също работят.

Вчера Асоциацията на българските киносалони, която обединява независимите кина, поиска оставката на Банов с аргумента, че не е разработен ясен алгоритъм какъв брой хора могат да бъдат допускани и при какви ограничения да става това. Днес министърът покани представители на организацията на разговор, но даде да се разбере, че не е склонен да променя ограниченията, като неколкократно повтори, че най-важното е да бъдат в безопасност хората.

Утре - конкретни препоръки към министерствата

Днес Мутафчийски обяви още, че утре оперативният щаб ще разработи препоръкли конкретно към всички министерства по техните ресори как да бъде упражнен контролът и справянето с местата извън и в огнищата на заразяване. Той се извини за възникването на някои криворазбрани мерки като например спряно обслужване на граждани в държавни учереждения.

"Всички служби трябва да продължат да работят. само от горивата - сриване 15% губим вследствие от кризата с коронавируса. Ние вече започване десетки милиони всеки ден да губим. И ще се вкараме - за света говоря и това довечера с колегите ще го говоря - в такава тежка стопанствена и финансова криза, че трудно ще излезем от нея. Борисов ще участва в извънреден Европейски съвет, който ще се проведе онлайн в 18 часа днес. В него ще вземат участие както премиери и президенти от Европа, така и членове на Европейския парламент и Европейската комисия.

"Отивайте да работите, резервът да има готовност, каквото е необходимо, купувайте спирт", заръча Борисов в заключение.

Дневник