"Изгубихме 27 милиона души. Ако някой посмее да направи нещо подобно, ние ще повторим... Който дойде при нас с меч, от меч ще загине."

Това заяви руският президент Владимир Путин в поредната част от негово обширно интервю за ТАСС, което агенцията разпространи днес.

Отговорът му е на въпрос за заплахата от световна война и за последиците от Втората световна война. В предишните части Путин коментира разходите за отбрана и нежеланието на Москва да воюва с други държави, за принципа на "разумната достатъчност" при формирането на военния бюджет и за създаването на такива условия, че никому да не хрумне да воюва с Русия.

Първата част от "20 въпроса за Владимир Путин" беше разпространена на 20 февруари. Остават още 9, като последната е планирана за 26 март.

Този път той нарече пълна глупост тезата за вината на Йосиф Сталин за разпалването на Втората световна война. Според него такива изявления правят "хора, които не могат дори да пишат и четат". Каквото и да говорят, Сталин не се е замесвал в преки контакти с Хитлер за разлика от европейските лидери, допълни Путин.

"Мъкнат и разправят всякакви идиотщини в Европейския парламент по повод еднаква отговорност на Хитлер и Сталин. Това е някаква пълна глупост."

По думите му е невъзможно да се отнеме победата на Русия и за да се опровергаят подобни тези е достатъчно да се изучи хронологията на събитията, започвайки от 1918-1919 г. "Сталин - както и да се отнасяме към него, че е тиранин и т.н. - но той не се е опетнил с директни контакти с Хитлер и няма нито един докумеkт, подписан от Сталин и Хитлер. А виж, има такива на Хитлер с премиерите на Великобритания и Франция."

Президентът посочи още, че и ръководството на Полша си е сътрудничело с Хитлер и е встъпило в "пряк сговор" с нацистите. "Полша заедно с Хитлер подели Чехословакия и в действителност се договори с нацистите за вкарването на войски в Чехословакия. Единственото, което немците и Хитлер им казали, е: "Само не го правете в същия ден с нас, няма да си пречим, не претендираме за това, за което претендирате вие - Тешинската област."

Дневник