Съединените щати започнаха да изтеглят войските си от Афганистан, заявиха американските военни във вторник, цитирани от АП.

Така САЩ правят крачка напред в изпълнението на мирното си споразумение с талибаните. Те същевременно похвалиха обещанието на афганистанския президент Ашраф Гани да започне да освобождава от затворите талибани.

Сделката между САЩ и талибаните, подписана на 29 февруари, беше рекламирана като усилието на Вашингтон да сложи край на 18 години война в Афганистан. Следващата ключова стъпка бяха вътрешноафганските преговори, в които всички фракции, включително талибаните, трябва да се споразумеят по пътна карта за бъдещето на своята страна.

Помрачавайки картината, Гани и основният му политически съперник Абдула Абдула положиха клетви като президент в отделни церемонии в понеделник. Абдула и Комисията по жалби на избори повдигнаха обвинения за измама при гласуването през миналата година. Съперничеството им хвърли в хаос плановете за преговори с талибаните. Гани каза във вторник, че ще започне да съставя екип за преговори. Пратеникът на Вашингтон Залмай Халилзад заяви във вторник, че се надява двамата лидери да „постигнат споразумение за приобщаващо и широко прието правителство". 

Американският военен говорител в Афганистан Съни Леджет заяви в изявление във вторник, че военните са започнали „намаляване на силите до 8 600 за 135 дни”.

Понастоящем САЩ разполагат с около 13 000 войници в Афганистан - 8 000 от които участват в обучението и съветването на афганистанските сили за национална сигурност, докато около 5 000 участват в антитерористични операции и военно подпомагат афганистанската армия при поискване.

Гани протакаше освобождаването на около 5000 талибански затворници, нещо, което фигурира в сделката между САЩ и талибаните. Гани обеща в понеделник да обяви указ за освобождаване на затворниците, след като САЩ и редица чуждестранни представители се явиха на неговата церемония да подкрепят претенцията му към президентството.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео публикува изявление в понеделник, казвайки:

    „Ние също приветстваме съобщението на президента Гани, че ще издаде указ от 10 март за освобождаването на затворници от талибаните.“

Помпео заяви също, че „силно се противопоставя“ на създаването на паралелно правителство в Кабул, въпреки ранните признаци на възникване на такова. Абдула бързо изпрати заместник-председателите си да заемат официалните служби в понеделник, преди вицепрезидентите на Гани да ги изпреварят.

Помпео предупреди да няма „никаква употреба на сила за разрешаване на политически различия“. И двамата кандидати - но по-специално Абдула - са подкрепени от военачалници с тежко въоръжени милиции.

САЩ заявиха, че частичното им оттегляне на войските за 18-месечен период, предвиден в сделката, ще зависи от това талибаните да спазват обещанията си да помогнат в борбата с терора в Афганистан, но не и от успеха на преговорите между талибаните и афганистанското правителство.

През уикенда говорителят на талибаните Забихула Моджахед заяви, че бунтовническата група е ангажирана със споразумението със САЩ и призова Вашингтон да направи изиграе ролята си, че затворените талибани ще бъдат освободени.

Групировката "Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за ракетна атака, извършена по време на церемонията по встъпването в длъжност на Гани в длъжност в понеделник. ИД пое отговорност и за нападение миналата седмица срещу церемония на малцинстевна шиитска група, в което загинаха 32 души а десетки бяха ранени. В споразумението си с талибаните САЩ заявиха, че очакват талибаните, които са се борили с афганистанското разклонение на ИД да помогнат за разгромяването ѝ.

Клуб Z