Владимир Путин допусна днес на среща с депутатите в Държавната Дума вариант, при който би могъл да се кандидатира още няколко пъти за президент и да остане в Кремъл до 2036 г.

Става дума за предложение на депутата Валентина Терешкова за промяна на закона така, че досегашните президентски мандати на Путин да бъдат анулирани. Идеята на бившия космонавт е след като изтекат максимално допустимите два последователни мандата той да може да се кандидатира отново през 2024 г.

Тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани при гласуването на промените в Конституцията след няколко седмици и ако я одобри Конституционният съд, каза Путин. Плебисцит без задължителна сила ще има на 22 април.

Преди време той беше споменал, че може да отпадне изразът, с който се забранява кандидатиране след два последователни мандата и да остане само "два мандата". Това би означавало, че така - дори когато става дума за два мандата с прекъсване между тях - никой няма да може да е в Кремъл повече от два пъти по 6 години. Но тази идея не беше доразвита в последвалите обсъждания.

Дневник