Делата, които Шуменският окръжен съд гледа в открити съдебни заседания, се отлагат за срок от 14 дни, считано от утре, съобщиха от пресслужбата му.
Заповедта е във връзка с направените днес от Висшия съдебен съвет препоръки с цел превенция на разпространението на COVID-19.

При необходимост срокът на отлагането може да бъде удължен. По изключение ще се разглеждат наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, дела за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение, искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по СК, за назначаване на особен представител, както и дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие, също и дела, за които законът предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец, и такива за осиновяване на дете.

От утре в шуменската Съдебна палата се преустановява приемът на граждани в приемните към съдилищата и прокуратурите. Също така се ограничава режимът на достъп на граждани и адвокати до деловодствата и регистратурите на съдилищата и прокуратурите в Съдебната палата, с изключение на гражданите и адвокатите, които са страни по дела, насрочени за разглеждане в посочения  14 дневен период, както и гражданите, които само при неотложна необходимост искат да подадат молби за свидетелства за съдимост и за удостоверения от Окръжна прокуратура.

В заповедта на административния ръководител на Съда се казва още, че служителите, които работят с граждани, задължително да ползват ръкавици и маски, които трябва да сменят на всеки два часа.

Отменя се също така и представянето на Годишния отчет на Окръжния съд, който традиционно се провежда в първата половина на март се отменя.

ШУМ.БГ