Първи случай на заразяване с коронавирус е установен в Турция, предадоха "Ройтерс" и ТАСС, цитирани от БТА.

Съобщението бе направено от министъра на здравеопазването Фахреттин Коджа. Заразеният е турски гражданин. Състоянието му се оценява като стабилно и той е поставен под карантина.

Във Великобритания парламентарният заместник-министър на здравеопазването Надин Дорис е заразена с новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Дорис, която има важна роля в съставянето на британската стратегия за борба с коронавируса, се почувствала зле на 6 март. Вчера е било потвърдено, че е заразена с COVID-19. Тя е поставена в изолация, като здравето й се подобрява.

Според в. "Таймс" 62-годишната заместник-министърка през последните дни се е срещала със стотици хора, включително с депутати, а на 5 март е посетила прием, устроен от премиера Борис Джонсън в резиденцията му на "Даунинг стрийт" 10 по повод Международния ден на жената. В събота тя се е срещала с гласоподаватели в избирателния си район в Източна Англия. През уикенда развила симптоми, типични за болестта, предизвикана от коронавируса.

По данни на "Таймс" е задействана обичайната процедура за установяване на самоличността на всички, в които Дорис е контактувала. Не се съобщава дали сред тези лица е и премиерът Джонсън и дали той е бил изследван за коронавирус.

В Молдова от днес се затварят училищата и детските градини

Министерството на образованието, културата и науката на Молдова вчера издаде нареждане за затваряне на всички образователни институции до 23 март.

Според министерството детските градини, училищата, колежите и университетите в цялата страна са поставени под карантина. Изпълнението на нареждането трябва да се наблюдава от местните власти и ръководството на образователните институции.

Освен това Министерството на образованието наложи забраната за провеждане на масови мероприятия в театри, концертни зали, музеи, библиотеки, културни центрове и творчески центрове. Забраната се прилага за събития, в които участват повече от 50 души.

Вчера в Молдова бяха потвърдени още два случая на коронавирусна инфекция, като в момента в страната официално са регистрирани трима пациенти. Първият случай на новия коронавирус бе потвърден при жена, която се завърна от Италия на 7 март. Сега тя е в отделението за интензивно лечение в болницата.Още двама заразени - мъж, който се завърна в Молдова от Италия на 1 март, и жена, пристигнала на 26 февруари. И двамата са на около 60 години. Те бяха хоспитализирани в столичната Инфекциозна болница "Том Чорбе".

В район Тараклия, където компактно живеят етнически българи, 18 души са под карантина, след като пътували до Италия. Всички са поставени под домашна карантина, съобщава сайтът TUK.MD

Италия и Дания с финансови облекчения

Италианците, които са тежко засегнати от националната блокада заради най-голямата епидемия от коронавируса в Европа, могат да получат дългова "ваканция" по изплащането на ипотеките си според проектомерки за смекчаване на икономическия удар от вируса, съобщиха вчера министри, цитирани от "Ройтерс".

Италианското правителство обмисля да замрази изплащането на осигурителни вноски и месечни ипотечни вноски, за да противодейства на икономическите последици от коронавирусната епидемия, цитира "Франс прес" вчерашно изказване на заместник-министъра на икономиката и финансите Лаура Кастели.

Очаква се днес кабинетът да приеме указ с поредица от икономически мерки.

Управляващите освен това призоваха ЕС да облекчи правилата, позволявайки допълнителни държавни разходи, след като голяма част от италианския обществен живот замря заради забраната за излизане от вкъщи освен при спешни ситуации, допълва "Ройтерс".

На фона на задаваща се рецесия мерките на правителството ще бъдат с огромна цена за третата по големина икономика в еврозоната и разтревожиха финансовите пазари. В понеделник разликата между доходността по италианските и по германските книжа (т. нар. спред) прехвърли 200 базисни пункта за първи път от август 2019 година.

Министърът на икономическото развитие Стефано Патуанели обеща подкрепа за фирмите и домакинствата на обща стойност 10 милиарда евро, заявявайки, че това вероятно ще увеличи бюджетния дефицит до малко под 3 процента от БВП.

Междувременно Дания обяви мерки в подкрепа на бизнеса, засегнат от влиянието на коронавируса. Датският министър на финансите Николай Вамен, цитиран от "Ройтерс", посочи, че временно ще бъде отложен крайният срок за плащане на данъци, включително ДДС, от местните компании.

По думите му мярката ще осигури 125 милиарда датски крони (19 милиарда долара) допълнителна ликвидност за датските компании.

Дневник