Туристическият сектор в ЕС вече е изгубил 1 милиард евро само заради намаления приток на посетители от Китай, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, цитиран от ТАСС. Той допълни, че икономически щети явно вече съществуват и са засегнали различни сектори на икономиката на ЕС, но засега няма точни цифри.

Домбровскис припомни, че на 13 февруари в зимните си икономически прогнози ЕК очакваше растеж на икономиката на еврозоната с 1.2 на сто през 2020 година, а прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2 март беше за растеж от 0.8 на сто.

От своя страна еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от "Ройтерс", заяви, че ЕК е готова да обмисли мерки за компенсиране на компаниите, пострадали от епидемията от коронавирус. Тя допълни, че е възможно да има допълнителна помощ за Италия.

По думите й според съществуващите правила за държавните субсидии правителствата могат при някои обстоятелства да помагат компаниите, останали без ликвидности или нуждаещи се от спешна помощ.

Във вътрешен документ на комисията се казва, че Италия и Франция са в опасност от техническа рецесия през първото тримесечие на тази година заради коронавируса, отбелязва "Ройтерс".

Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок

Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок заради намаляването на полетите в резултат на епидемията от коронавирус и Италия, която от понеделник е напълно затворена. Това създава опасност от срив на въздушните връзки на континента, предупреди летищната организация "Ей Си Ай Европа" (ACI Europe), цитирана от "Франс прес" и "Асошиейтед прес".

Организацията, която обединява 500 летища в 46 страни, очаква тази година аерогарите да посрещнат 187 милиона пътници по-малко заради коронавируса.

През първото тримесечие европейските летища са отчели спад на пътникопотока от 13.5 на сто, като най-засегнати са италианските летища.

Още преди решението на Рим да затвори за движение цялата страна италианските летища отчитаха спад от 60 на сто през последния уикенд, отбеляза генералният директор на организацията Оливие Янковик.

"Сега те трябва да се борят против евентуален пълен срив на въздушните връзки", посочи той, призовавайки правителството да отговори бързо и положително на исканията на италианските летища за спешни мерки за помощ.

Организацията прогнозира през 2020 година да има спад на пътникопотока със 7.5 на сто вместо предвиденото по-рано увеличение от 2.3 процента. /БТА

Дневник