Британският премиер Борис Джонсън вчера спечели вот срещу законова поправка, насочена към забрана китайският технологичен гигант "Хуауей" (Huawei) да участва в развитието на британската инфраструктура за 5G, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Над двайсет депутати от Консервативната партия на Джонсън го призоваха да внесе изменения в закона за телекомуникациите, за да се гарантира, че всякакво участие на "Хуауей" и други "високорискови" компании в британските 5G мрежи ще приключи до 2022 година. Правителството обаче спечели вота срещу поправката в Камарата на общините.

Вицепрезидент на "Хуауей" заяви в изявление след гласуването, че британското правителство е проучило доказателствата и е заключило, че срещу "Хуауей" не трябва да се налага забрана на основание киберсигурността.

В началото на годината Великобритания реши да допусне китайската компания "Хуауей" до изграждането на телекомуникационни мрежи от ново поколение въпреки силния натиск от Вашингтон тотално да я изолира от пазара си. Правителството обяви във вторник, че водещата в света компания за 5G оборудване ще може да кандидатства за изграждане на инфраструктура, но при определени ограничения.

За "Хуауей" ще действа квота, определяща, че тя няма да може да контролира повече от 35% от този пазар. Освен това няма да може да изгражда мрежи, засягащи критично важна и свързана със сигурността 5G инфраструктура.

Дневник