БСП-Шумен е готова с организацията отчетно-изборната си конференция на Общинската организация, въпреки че тя се отлага за неопределено време, заради ситуацията покрай коронавируса.

Това съобщи за ШУМ.БГ председателят на общинската организация Веселин Пенчев, който уточни, че отлагането е след решение на ИБ и ръководството на ПГ "БСП за България" и предприетите мерки на общинско ниво.

Местните социалисти са номинирали за общински лидер все знакови имена – досегашният председател Веселин Пенчев, бившите заместник-кметове Иван Йонков и Митко Киров, който е бил и председател на общинската организация два мандата, Николай Калев, също два мандата общински председател, бившия областен председател и областен управител Тодор Тодоров, Анатоли Стоянов, член на НС на БСП и Павел Караиванов, член на общинския и областен съвет. Те ще мерят сили, но засега не е ясно, кога в БСП - Шумен ще се случи отчетно-изборната конференция, на която предстои да се изберат и членове на Общинския съвет, на Контролната комисия и делегати за конгреса.

Сред кандидатите с най-много номинации от проведените 80 събрания в първичните партийни организации е Веселин Пенчев, номиниран от 50 местни организации. Да заеме председателското място са гласували 25 ППО за Павел Караиванов, по 20 за Иван Йонков и Николай Калев, 16 за Анатоли Стоянов и за близо по 10 ППО за Митко Киров и Тодор Тодоров.

Лидерът на партията Корнелия Нинова, която ще се бори за нов мандат е твърдо подкрепяна от шуменските социалисти. Тя е номинирана от 65 ППО от общо 80. Сред кандидатите са още Кирил Добрев, Калоян Паргов и Красимир Янков.

Членовете на шуменската общинска организация са 1126, а излъчените за делегати на конференцията - 150.

Според Веселин Пенчев основният документ за конференцията – отчетът за 4-годишния мандат на организацията е изготвен на база анализи през периода като изводът е, че при проведените през мандата избори – местни, президентски, за европарламент и парламентарни резултатите са значително по-добри от предходните периоди.

Той уточни, че насочените усилия на организацията и най-пряка задача са парламентарните избори 2021 г.

ШУМ.БГ