От 10 март, когато Националната агенция за приходите пусна приложението за предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица, достъпно в портала за е-услуги на НАП, в офис Шумен са подадени общо 156 декларации. От възможността да подадат декларации с ПИК са се възползвали 101 шуменци. Подадени с електронен подпис са 32 декларации, а в офиса на НАП на хартиен носител са приети 23 декларации.

Това съобщиха от шуменския офис на приходната агенция.

Припомняме, че потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) от 10 март  вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

От шуменския офис обясниха, че предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица. Те съветват преди потребителите да потвърдят попълнената декларация, да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо.

Тези, които нямат електронен подпис или персонален идентификационен код, могат да декларират доходите си на място в офис на НАП или по пощата, като от офиса напомнят, че данъчната кампания приключва на 30 април.

Допълнителна информация за декларирането на доходите за 2019 г. може да бъде получена на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цена според тарифите на съответния оператор. Издаването пък на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.

ШУМ.БГ