До края на март държавната опера и драматичният театър във Варна ще излъчват на живо в страниците си във Фейсбук спектакли, които ще бъдат изпълнявани без публика заради мерките, предприети срещу разпространението на COVID-19. По същата причина ще бъдат отменени и събитията, с които театърът трябваше да отбележи 99 години от създаването си.

Заради разпространението на коронавируса със заповед на министъра на културата Боил Банов от миналата неделя са отменени всички публични културни събития на закрито - концерти, спектакли, музеи, галерии, кина, включително дейности в читалищата.

"Всяко събиране по повод изкуство в зали, в затворени помещения на много хора в рамките на 2-3 часа представлява изключителен риск за населението, коментира пред Би Ти Ви Банов. Знам, че е неприятно, но трябва да си опазим и артистите."

Спектаклите, които ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук, са операта "Хубавата Елена" на Жак Офенбах на 19 май, театралната постановка "Телефонът на мъртвеца" - черна комедия от Сара Рул, на 21 март и комедията на Дарио Фо "Само за жени" на 27 март.

Дневник