Ще предложа инициатива за инвестиции в отговор на коронавируса, насочена към системите на здравеопазване, малките и средните предприятия, трудовите пазари и други уязвими икономически сектори. Инвестициите ще бъдат значителни и ще достигнат бързо 25 милиарда евро. За постигането на тази цел ще предложа на Съвета и Европейския парламент тази седмица да освободят инвестиционна ликвидност в размер на 7.5 милиарда евро. Ще създам работна група, която да работи с държавите членки, за да се гарантира, че парите започват да се насочват през следващите седмици." Това обяви председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен днес.

Каква е процедурата

Комисията ще предложи тази година да бъде освободена от задължението си да иска възстановяване на неизразходваните средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, които понастоящем се държат от държавите членки.

От държавите членки ще се изисква да използват тези суми, за да ускорят инвестициите си в рамките на структурните фондове. Те ще използват парите за национално съфинансиране, което обикновено трябва да предоставят, за да получат следващите траншове от финансовите си пакети по структурните фондове. С оглед на средния процент на съфинансиране от страна на държавите членки, сумата от 7.5 милиарда евро ще може да доведе до освобождаване и използване на около 17.5-18 милиарда евро от структурните фондове в целия ЕС.

Това предложение може да бъде приложено чрез изменение на регламента за общоприложимите разпоредби за структурните фондове. Комисията ще представи това предложение на Съвета и на Европейския парламент тази седмица. След това националните оперативни програми ще бъдат адаптирани, където е необходимо, за насочване на финансирането към области като краткосрочни работни мерки, здравеопазване, мерки, свързани с пазара на труда, и сектори, които са особено засегнати при сегашните обстоятелства.

Екипировка и изследвания

Комисията събира екип от епидемиолози и вирусолози от различни държави, членки на ЕС, за да се издават насоки на европейско равнище.

- Европейската комисия прави анализ на складовите наличности на защитна екипировка и респираторна апаратура, на тяхното производство и възможности за търговско разпространение. Те са от решаващо значение за целия сектор на здравеопазването.

- ЕК ще подсили европейската инициатива за финансиране на целенасочени научни изследвания на коронавируса. Освен това вече е мобилизирала 140 милиона евро публични и частни средства за разработването на ваксини с обещаващи резултати, диагностика и лечение.

Дневник