Филмовият продуцент Харви Уайнстийн ще лежи в затвора 23 години, след като бе признат за виновен по две обвинения в изнасилване.

67-годишният мъж бе осъден по два обвинения - че е изнасилил една жена и че принудително е правил орален секс на друга. Най-тежкото възможно наказание за тези две престъпления, взети заедно, е 29 години. В процеса срещу човека, чиито престъпления и разкритията за тях дадоха началото на движението #MeToo, имаше пет обвинения, от които Уайнстийн е оправдан по три.

На 5 октомври 2017 г. в. "Ню Йорк таймс" съобщи, че за три десетилетия продуцентът е сключил извънсъдебни споразумения с осем жени, обвинили го в сексуален тормоз. Уайнстийн разпространи изявление, че се извинява, взима отпуск и започва терапия. Пет дни по-късно вестникът публикува обвиненията на 13 жени, че Уайнстийн ги е насилвал сексуално, три от които го обвиняват в изнасилване - той отрича обвиненията за "секс без съгласие". В същия ден съпругата му Джорджина обяви, че го напуска.

Дни след това Академията за филмово изкуство и науки, която връчва наградите "Оскар", изключи Уайнстийн. Актрисата Алиса Милано даде началото на движението #MeToo (#ИМен), като туитва: "Ако някога са ви тормозили или насилвали сексуално, напишете #Имен в отговор на този туит." В следващите седмици милиони жени използват хаштага.

През януари 2018 г. холивудски знаменитости започнаха кампанията "Времето изтече" (Time's Up) за борба със сексуалното насилие на работното място. (Повече за нея четете тук.)

В рамките на няколко месеца през 2018 г. срещу Уайнстийн бяха повдигнати три обвинения - за случаи на насилие през 2004, 2006 и 2013 г., като първото бе отхвърлено от съда. През декември 2019 г. Уайнстийн и фалиралата му компания постигнаха споразумение за 25 млн. долара с десетки жени, обвинили го в тормоз.

Срещу него предстои и друго дело - в Лос Анджелис.

Дневник