Световната здравна организация обяви, че коронавирусът COVID-19 вече може да се определи като пандемия. Това стана на пресконференция преди минути.

"СЗО оценява заразата непрекъснато и сме дълбоко загрижени както заради притеснителните нива на разпространение и сериозността, а и от стряскащите нива на бездействие", каза генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

СЗО, досега хвалила мерките на отделни държави като Китай, Италия и Турция, досега се въздържаше дълго от оценката, но не изключваше пандемията да е въпрос на дни. Предишна оценка на организацията бе, че рискът остава "много висок".

"Някои държави не правят достатъчно"

"Всички сме заедно в това и трябва спокойно да направим правилното нещо", каза Тедрос. Този коронавирус вече създаде криза, която засяга "всички сектори" и затова е проблем на цялото човечество, което само с общи действия може да "обърне посоката".

По думите на Тедрос "някои държави" не правят достатъчно, а броят на докладваните случаи и засегнатите държави "не обхваща цялата картина". В изявленията на ръководството и в публикации в социалните мрежи СЗО обръща внимание на факта, че 81 държави не са съобщили за нито един случай, а 57 - за 10 или по-малко.

Изпълнителният директор Майк Райън пък спомена конкретно Иран, където се появиха съмнения, че властите далеч не дават достатъчно информация за действителния брой на заразените. "Иран и Италия сега са на предните линии", продължи той. По думите му в Италия са изпратени 40 хил. тестови комплекта за коронавирус, но това далеч не е достатъчно.

"Баланс между предпазването и човешките права"

Тедрос, преди критикуван заради положителното отношение към прекрачилите границата на лична неприкосновеност китайски мерки, този път призова "всички страни" да постигнат "добър баланс между защитата на здравето, минимализирането на икономическите и социални смущения и уважението на човешките права".

Той същевременно повтори, че дори страните със сериозни проблем могат да контролират ситуацията и примери на успех се виждат и извън Китай. В Южна Корея, една от четирите страни, където са 90% от случаите, ситуацията вече не е извън контрол, отбеляза Тедрос.

Според него СЗО, макар да е основно с мандат в областта на общественото здраве, работи с "много партньори" във всички сектори, за да овладее икономическите и социалните последици от пандемията.

Дневник