Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира извършването на предпроектно проучване за доизграждането на водоснабдителната система „Дунав“ в областите Шумен, Разград и Търговище. Строителството на оставащото трасе и ремонта пък ще се финансират от новия ВиК холдинг. 

Това съобщи за ШУМ.БГ кметът на общината Любомир Христов, който заедно със заместник-кмета Боян Тодоров, кметове и областни управители от Североизточна България се срещнаха вчера със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Считаме, че доизграждането на система „Дунав“, включваща, освен строителството и ремонт на настоящата ще започне догодина. На този етап ще бъдат направени технико-икономически проучвания, които ще послужат на следващ етап за възлагане на проектиране и строителство, каза Любомир Христов.

Той съобщи, че утре областните управители и кметове на Шумен, Разград и Търговище ще се срещнат отново, за да подготвят необходимите изисквания и условия за предпроектното проучване.

„Въпреки, алтернативните нови водоизточници, които ще ни помогнат за решаване на проблемите с водоснабдяването за нас си остава като приоритет строителството на новия довеждащ водопровод от язовир "Тича" и  Пречиствателната станция за питейни води, за които има осигурени европейски средства и очакваме през този месец да се подпише договора с ОПОС за строежа им“, каза още Христов. 

ШУМ.БГ