Двойно ще скочи данъкът на автомобилите с мощност до 100 конски сили в община Шумен. Причината е, че поради несъответствие със закона от местна наредба за данъците ще отпаднат отстъпките, които в момента се прилагат за най-масовите коли.

На 12-ти февруари от Окръжна прокуратура са изпратили в община Шумен протест, с който е поискана промяна в 7 члена на наредбата. Съгласно последните промени в Закона за местните данъци и такси отстъпки на база мощност на двигателя може да има само за мотопеди и мотоциклети, но не и за автомобили.

В член 44, ал. 2 на сега действащата Наредба за местните данъци е записано, че "за превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории „Евро 3” и „Евро 4” данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5” и „Евро 6” – с 60 на сто намаление". Тези привилегии ще отпаднат. Ще остане отстъпката за мотопеди и мотоциклети до 100 коня, като тя ще е в размер на 20% за екологична категория „Евро 4“ и 60% при по-висока еко категория.

Ще се вдигнат данъците и на камионите и автобусите.

В момента автобусите и товарните автомобили плащат данък МПС с отстъпка от 40%, ако имат "Евро 3" и "Евро 4", и 50%, ако са с по-висока екологична категория. С новото предложение отстъпка за "Евро 3" няма да има, за "Евро 4" ще е 20%, а за "Евро 5" и нагоре ще е 50%. 

Остава отстъпката от 5% за всички, платили целия годишен данък до 30-ти април.

Промените са качени на сайта на община Шумен днес и вероятно ще бъдат внесени за гласуване от Общинския съвет на сесията през април.

ШУМ.БГ