Италианката Федерика Бриньоне е новият носител на големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. 29-годишната състезателка свали от трона американката Микаела Шифрин, като последните три кръга няма да бъдат проведени заради разпространението на коронавируса.

Сезонът приключи по-рано, след като и стартовете в шведския зимен курорт Оре бяха отменени. Те трябваше да се състоят от 12 до 14 март. Преди това бяха отменени стартовете в Офтершванг (планирани за 7 и 8 март) и финалите в Кортина д'Ампецо заради усложнената ситуация в Италия.

Бриньоне е първата италианка, която триумфира в Световната купа. Тя събра 1378 точки и изпревари с 153 шампионката в предишните три години Шифрин.

Бриньоне спечели още малките глобуси в гигантския слалом и комбинцията. В дисциплината слалом победител стана Петра Влъхова, а швейцарката Корин Сутер грабна отличията в спускането и супергигантския слалом.

Сезонът при мъжете също приключи предсрочно, след като бяха отменени стартовете при мъжете в Кранска гора. За шампион беше обявен норвежецът Александър Аамод Килде.

Дневник