Днешният петък 13-и се очаква да бъде ден на голяма и дългоочаквана промяна в българския волейбол. След две десетилетия Данчо Лазаров слиза от президентския пост на българската федерация (БФВ).

След общото събрание, насрочено за 10.00 часа, на мястото му ще застане досегашният му вицепрезидент Любомир Ганев. Бившият волейболен национал остана единствен кандидат за поста, след като Борислав Кьосев се оттегли.

Основният въпрос след потвърждаването на смяната ще бъде дали волейболът ще види истинска промяна, за каквато клубовете се надяват, или просто ще се отбележи рокада на върха. Въпреки сянката на съмненията около Ганев, който дълго беше част от статуквото на управлението на Лазаров, поне до момента сигналите са положителни. Това се дължи най-вече на желанието и решителността на самите клубове не просто да потърсят промяната, а да създадат предпоставките и условията тя да се осъществи, а и да запазят лостове за контрол впоследствие.

Новият председател

За годините, в които Лазаров беше начело на федерацията, мъжкият национален отбор постигна и големи успехи с три значими бронзови отличия - от световното през 2006 г., от Евроволей 2009 и от Световната купа през 2007 г. и влезе трайно в елита. България се утвърди и като домакин на много турнири, върхът на които бяха Евроволей 2015 и световното през 2018 г. при мъжете.

Липсата на стратегия и единовластието обаче доведоха до много дълбоки проблеми, спъващи бъдещето на този спорт. В годините Лазаров няколко пъти с ловки маневри съумя да потуши и избегне вътрешни и външни удари и съхрани поста си. Низходящата линия и затъването на емблемата на българския волейбол през новия век - мъжкия национален отбор - обаче доведоха до още по-голямо недоволство.

Ганев търпеливо изчака своя момент и сега получава възможност. "За да искаме промяна, ние трябва да предложим нещо ново и по-добро, а не само да сменим един човек с друг", каза той при официалното си представяне като избраник на опозицията.

Неудобните въпроси към Ганев са не един и два и с делата си занапред ще трябва да отговори. На първо място той следва да покаже, че стои зад добре разписаната и представена от него и клубовете програма за развитие. Ще трябва и да се отърси от следите на досегашния модел на еднолично управление, част от който беше лично, и да продължи в екипна работа не само с подкрепилите го клубове, а с всички (той вече даде заявка, че няма да действа с реваншизъм към инакомислещите).

Важно е Ганев да намери достойно решение по темата за конфликта на интереси, който съществуваше и до момента, тъй като освен в ръководството на федерацията той е свързан и с една от водещите компании за спортна екипировка "Асикс", обличала често националните отбори в годините, както и с производителя на топки "Микаса".

Стъпки към промяната

"Целта е да изградим работеща федерация с екип от хора, милеещи за българския волейбол. Да поставим силен фокус върху детско-юношеската школа. Да има прозрачност в управлението и финансова стабилност с повече средства за клубовете и осигуряването на партньори, които да помагат за развитието на волейбола", каза Ганев в края на ноември 2019 г.

Положителният знак идва от самите клубове, които настояват да се въведат ключови промени в устава на федерацията, за да не се позволява повторение на модела "Лазаров". Сред точките, които трябва да бъдат приети днес, е въвеждане на мандатност за президента. Друга идея е броят на членовете в управителния съвет на БФВ да бъде намален, като две трети от тях да са в ръководството на клубове от Суперлигата, Висшата лига и женското първенство.

В платформата на Ганев и идващата на власт опозиция са описани шест ключови точки, като акцентът пада върху структурните промени в самата организация и развиването на детско-юношеския волейбол. Една от задачите е да се поощрят клубовете, които активно развиват детско-юношески школи, чрез финансов стимул. За целта 20% от приходите на федерацията извън отпуснатите от държавата биха се насочвали към школите. Предвижда се възстановяване на Скаутлигата, която въпреки доброто си развитие беше прекъсната.

В свои интервюта Ганев засегна и болната тема за проблемите с базите. Наскоро той беше в Бургас, където с кмета обсъди възможностите за ползване на строящата се "Арена Бургас". Освен това обеща да направи каквото може, за да помогне на ЦСКА, който продължава да е в "ничия земя" по казуса с дългосрочното ползване на зала "Васил Симов" в рушащия се комплекс "Червено знаме".

Дневник