Формула 1 е поредният спорт, който е засегнат от световната пандемия от коронавирус COVID-19, което наложи отлагане на старта на сезона. Ръководството на спорта и Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че Гран при на Австралия се отменя.

Именно с надпреварата на пистата "Албърт парк" в неделя трябваше да бъде дадено началото на 70-ия сезон в най-престижната автомобилна надпревара.

До мерките се стига, след като австралийското правителство забрани всички масови прояви и препоръча да няма събиране на повече от 500 души на едно място. До четвъртък организаторите на надпреварата бяха убедени, че старт ще има, при това с публика.

"След като беше потвърдено, че член от екипа на "Макларън" е заразен с COVID-19 и отборът се оттегли от състезанието, се срещнахме с всички други участници. С пълната подкрепа на ФИА и промотъра на Гран при на Австралия съобщаваме, че старт няма да има", гласи официалното съобщение.

Това е второ отменено състезание за сезон 2020 във Формула 1, след като на 19 април няма да се проведе Гран при на Китай. В Шанхай решиха да няма състезание още през февруари, в разгара на случаите със заразени от COVID-19 в страната.

Хронологията

В началото на седмицата при пристигането на отбрите в Мелбърн стана ясно, че няколко души от "Хаас" и един от "Макларън" са изолирани и поставени под карантина заради вирусоподбни симптоми.

В четвъртък на официалната пресконференция световният шампион Люис Хамилтън изрази изненадата си, че състезание ще има при настоящата ситуация в света, но няколко часа по-късно беше съобщено за положителен резултат на служителя на "Макларън" за COVID-19.

Британският отбор съобщи, че се оттегля от участие в Австралия, а кореспондентите на SkySports и BBC пуснаха различни информации - че ще има състезание и че то ще бъде отменено.

Крайното решение от ръководството на Формула 1 и ФИА беше взето около 9 ч. местно време в петък, само три часа преди началото на състезателния уикенд с първата свободна тренировка. Тогава отборите отиваха към пистата и бяха уведомени, че състезание няма да има.

Всички тимове подкрепиха решениието, а шампионите от "Мерцедес" обявиха, че в четвъртък вечер са отправили официално искане надпреварата да бъде отменена.

По програма вторият старт за сезона е следващия уикенд в Бахрейн, където властите спряха да продават билети и беше обявено, че публика няма да има. Засега не е ясно дали състезание в кралството ще има. На 5 април трябва да се проведе и първото състезание за Гран при на Виетнам.

Дневник