Втора хазартна компания, свързана с обвиняемия бизнесмен Васил Божков - "Евробет", е поискала да бъде обявена в несъстоятелност, съобщи "Капитал".

В края на февруари това поиска дружеството "Ню геймс", което организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - "Национална лотария". На 4 март съдът е назначил временен синдик там, а държавата търси около 300 млн. лева от "Ню геймс".

Сега, от документи в Търговския регистър се вижда, че на 6 март компанията "Евробет" е внесла в Софийския градски съд молба за обявяване в несъстоятелност. В нея е посочено, че държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта си търси близо 75 млн. лв.

Дотук се стигна след като с промяна в законодателството депутатите забраниха лотарийния бизнес на частните компании и повериха тази дейност на държавата. Божков пребивава в Обединените арабски емирства, откъдето прокуратурата очаква да бъде екстрадиран. Тя го обвинява за 11 престъпления, между които принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, изнасилвания и убийства. Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Междувременно обвиняемите като част от престъпна група с лидер Васил Божков набъбнаха с жената на бизнесмена Елена Динева, която е в ареста, и със сина му Антон Божков, който вчера бе окончателно освободен от ареста срещу гаранция от 1 млн. лева.

Дневник