МБАЛ-Шумен ограничава достъпа на външни лица в сградите на лечебното заведение. От утре там ще има жива охрана, а вратите ще бъдат заключени и ще се отключват в определен час. Това съобщи за ШУМ.БГ директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Мерките са превантивни и се вземат във връзка с неразпространението на новия корона вирус, заболели от който в Шумен към момента все още няма.  

"На централния вход на болницата поставяме кабинка, в която ще има охрана.  Останалите входове на болницата ще бъдат заключвани. Ще бъдат допускани само придружители на пациенти и близки в определени часове на денонощието - сутрин между 7,00 и 8,00 часа, наобед между 11,30 и 13,30 и вечер за час", каза д-р Костов. Той уточни, че ако болницата бъде поставена под карантина, тогава пропускателният режим ще е още по-стриктен. 

Директорът на МБАЛ заяви още, че са раздадени пълни комплекти предпазни облекла - шлем, очила и престилки, на отделенията Инфекциозно, Спешно, както и на Клинична лаборатория и Рентген. За персонала от останалите отделения имат предпазни маски с филтър и престилки. "Към момента разполагаме с ограничен брой, но се справяме и очакваме доставка", каза д-р Костов.

Болницата разполага с 28 легла в Инфекциозно отделение, като е създадена организация за разкриване на още 40 места в Шумен и 20 в Нови пазар.

"В момента всички съмнителни за корона вирус се приемат в инфекциозно отделение. Ако техният брой нарасне и не можем да ги приемаме в инфекциозно, където имаме 28 легла, ще бъде разкрито ново отделение, което е на етажа под него", каза д-р Костов. Ако и там се напълни, може да бъде изпразнено Кожно отделение, което е на по-долния етаж, а след това пациенти могат да се настаняват в празните към момента западни крила на бившия Тубдиспансер.

За тежко болни пациенти, които имат нужда от изкуствена вентилация, болницата разполага с 9 респиратора, като е дадена заявка към министерството за здравеопазването за още 2.

Днес за изследване за корона вирус във Вирусологична лаборатория на „УМБАЛ Света Марина” във Варна са изпратени 10 проби на пациенти от Шумен.

ШУМ.БГ