От утре Испания ще е в състояние на извънредно положение - първата голяма европейска държава, която прилага мярката. Няколко други, включително България, направиха това тази седмица в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса COVID-19.

Решението бе съобщено от испанския премиер Педро Санчес часове след като страната му потвърди, че най-малко 4200 души са заразени с коронавируса COVID-19, а жертвите му достигнаха 120. "Идват трудни ни и ще се наложат трудни мерки. И да не изключваме, че заразените може да надминат 10 хил. души още в началото на следващата седмица", каза Санчес.

Още преди изявлението му испанските медии писаха, че мярката цели да ограничи придвижването на хората в страната. Първоначалната идея бе е да остане в сила най-малко 15 дни, но ако се наложи, може да бъде удължено. В правителството обаче имаше спорове колко сурови трябва да са мерките, за да не се засегне силно икономиката. Други предпочитаха тежки рестрикции възможно най-рано, които бързо да свършат работа, за да бъде овладяна заразата.

Не би трябвало да се ограничи свободата на изразяване, нито тази на печата. Правителството обаче може да си позволи да "ограничи движението или задържането на хора или превозни средства в определени моменти или на определени места".

Какво друго предвижда извънредното положение

Досега извънредно положение е обявявано само един път в демократичната история на Испания (от края на 70-те) - при кризата с излезлите във фактическа стачка (с масови болнични) авиодиспечери през 2010 г., когато се наложи военните да овладеят контролните кули.

Мярката се нуждае от одобрението на депутатите, които при обявяването ѝ трябва да се съберат веднага, за да гласуват. Очаква се обаче тя да бъде подкрепена от опозицията - поне част от нея настояваше, че с ограниченията на придвижването може да се спре разпространението на заразата.

Мярката, заложена в испанската конституция, предполага кабинетът да има възможност всички държавни служители, ангажирани в сложната испанска национална и регионална бюрокрация, да са на негово подчинение (включително полицията) и да има налага "извънредни мерки" за работа.

Извънредното положение позволява и да се конфискува временно имущество, да се осъществява намеса в работата на цели бизнес отрасли или обекти или в употребата на определени услуги или стоки от първа необходимост. Властите имат право да се намесят и за да гарантират, че пазарите и магазините ще са снабдени с такива стоки.

Възможно е регионалните избори в Страната на баските и Галисия да се отложат, но не е взето окончателно решение. Същевременно няколко общини или области вече са въвели собствени мерки за ограничаване на свободата на придвижване, затваряйки заведения, културни обекти или дори ски писти.

Дневник