Саудитска Арабия залива пазарите с евтин петрол, като на някои клиенти предлага цени, достигащи до 25 долара за барел, съобщи "Ройтерс". Офертите са отправяни преднамерено към големи рафинерии в Европа и Азия, използващи руски петрол, казват източници на агенцията.

Според тях ценовата война в петролния сектор, изненадващо започната от саудитците преди седмица, се разгаря.

Източниците на агенцията от големи петролни компании и рафинерии в Европа казват, че държавният гигант Aramco им е съобщил, че е готов през април да им предостави каквито количества поискат. По-рано други източници обясниха на "Ройтерс", че саудитците атакуват руски клиенти в Китай и Индия.

Таксите за супертанкери рязко се повишиха, след като Саудитска Арабия чартира десетки от тях за допълнителни обеми петрол, които обеща след края на март, включително за САЩ, където руският петрол не е толкова популярен.

От началото на годината цените на петрола се сринаха с 50% заради свиващо се търсене, икономическия шок от пандемията от коронавируса и отказа на Русия да се удължи тригодишното споразумение ОПЕК+.

Първите коментари на анализатори бяха, че Саудитска Арабия се опитва с дъмпинг да накара Москва да се върне на масата за преговори, но и в петък енергийният министър Александър Новак каза, че нямат такова намерение и от 1 април ще увеличат добивите с 200 000 барела дневно.

В същото време по цени на CIF Rotterdam руският сорт Urals се предлага са малко над 30 долара за барел, сочат данни на Refinitiv Eikon. Сортът Brent ще приключи търговията в петък с най-голямото седмично поевтиняване от 2008 г. насам на ниво малко над 33 долара за барел.

Европейски брокери казват, че през май цените може да паднат още повече. Източниците на "Ройтерс" съобщават, че допълнителни обеми саудитски петрол са поръчали европейски рафинерии, включително на Total, BP, Eni и SOCAR.

Дневник