Пандемията от коронавирус подлага на изпитание обществото ни. Строгите мерки са необходими, за да се гарантира най-висшата ценност - здравето и живота на българските граждани. Но от тяхната адекватност, законосъобразност и начин на приемане и прилагане зависи не само ефективното преодоляването на кризата, а и развитието ни като демократична и просперираща държава. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от неговия прессекретариат.

Ограничаването на права трябва да е ясно мотивирано и пропорционално на заплахата и да изключва управленско своеволие, предупреждава президентът, с когото идеята за въвеждане на извънредно положение не е консултирана, нито е уведомен за нея официално.

Според него редом със строгите ограничения е необходим и пакет от икономически и социални мерки. Без тях здравната криза бързо ще прерасне в икономическа и ще засегне най-силно социално слабите и малкия и среден бизнес, осигуряващ работа на огромна част от българите, предупреждава държавният глава. .

Вярвам, че българските граждани ще проявят разум и самодисциплина в тази критична ситуация и няма да се поддадат на паниката. От тяхната гражданска отговорност зависи бързото справяне с проблема, се казва в позицията..

Нека всички подкрепим нашите лекари и медицински работници в тяхната нелека и отговорна обществена мисия, призовава Радев.

Дневник