Съединените щати нападнаха отново групата, размяната на удари с която доведе до убийството на иранския генерал Касем Солеймани на 3 януари тази година.

Удари срещу складове за оръжия на групировката "Катаиб хезбола" в цялата страна последваха ракетна атака срещу американска база, довела до смъртта на двама войници на САЩ и един американски. В резултат американски командир заяви, че подкрепяната от Иран група - чийто лидер загина заедно със Солеймани при удара - вероятно е изстреляла ракетите.

Първоначално в медиите се появиха данни за удари, нанесени по цели в Ирак и Сирия, свързани с групировките, и за загинали иракски бойци (тяхната структура, т. нар. Народни мобилизационни сили или "Хашд аш Шааби", е интегрирана в иракските сили за сигурност, а бойци са членове на парламента). По-късно Вашингтон потвърди, че са нанесени удари с изтребители срещу "Катаиб хезбола".

На прицел са били складове с оръжия, използвани за атаки срещу сили на САЩ и други държави от коалицията срещу "Ислямска държава".

При ескалацията от последните дни експерти допускат, че са възможни още атаки - само след два дни, на 15 март, идтича ултиматумът, наложен от "Катаиб хезбола" на САЩ за напускане на страната.

Преди два месеца, под натиск от Иран и шиитските бойци, парламентът в Багдад също отправи призив всички чужди бойци да напуснат, такава възможност бе загатната и от тогавашния премиер Адел Абдул Махди, но не последваха конкретни стъпки, с които Багдад да поиска изтегляне.

Дневник