Заради епидемиологичната обстановка в страната и въведеното извънредно положение заради коронавируса божествените литургии в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат излъчвани на живо в интернет, съобщи Светият синод на Българската православна църква.

Първото богослужение, което ще бъде излъчено на живо на страницата на Светия Синод във "Фейсбук", ще бъде божествена литургия за Втората неделя на Великия пост - Св. Григорий Палама. Тя ще бъде излъчена в 9.30 ч. утре.

Онлайн във Фейсбук ще бъдат излъчвани и останалите божествени литургии в катедралния храм, включително празничното богосложение в нощта на Възкресение Христово, казаха пред "Дневник" от синода.

В неделя, освен от храма "Св. Александър Невски", пряко излъчване ще има от 8:00 ч. по Пловдивската православна телевизия и от 9:00 ч. по БНТ 2.

 Преди дни решението на църквата да не ограничава достъпа до богослужения на фона на разпространението на коронавируса и твърденията, че причестяването с една лъжичка не е проблем предизвикаха остро недоволство в социалните мрежи.

Църквата дори беше наречена терористична организация заради думите на ловчанския митрополит Гавриил, че "при най-страшни епидемии хората са се причестявали и никога по този начин не се е разпространявала никаква епидемия и зараза".

Дневник